Rundveehouderij

Nieuws 1998 x bekeken

Mogelijk ernstige leverbotbesmetting in West-Nederland

Deventer – Veehouders in West-Nederland moeten rekening houden met een ernstige leverbotbesmetting.

De Werkgroep Leverbotprognose verwacht dat vooral in de leverbotgebieden in dit deel van Nederland in augustus een leverbotinfectie is afgezet op het gras. De korte maar hevige winter bleek in het voorjaar geen invloed te hebben gehad op de slakkenpopulatie.

Gedurende de zomer is vooral in het westen van Nederland voldoende neerslag gevallen om te zorgen voor een gestage opbouw van de slakkenpopulatie. Voldoende neerslag, een voldoende hoge temperatuur, veel leverboteieren en veel leverbotslakken zijn de ideale omstandigheden voor een ernstige leverbotbesmetting. Op basis van voorlopige gegevens is gebleken dat de eerste besmettingen al in augustus hebben plaatsgevonden.

Of registreer je om te kunnen reageren.