Rundveehouderij

Nieuws 1822 x bekeken

Fonterra: veel melk, lagere melkprijs

Auckland - Nieuw-Zeelandse melkveehouders produceerden een recordhoeveelheid melk, vooral vanwege de gunstige groeiomstandigheden. De totale melkproductie was 18,9 miljard kilo melk (1,493 miljoen kilo milksolids), een stijging van 11 procent ten opzichte van vorig jaar.

De melkprijs daalde met 19 procent tot een niveau van 6,40 Nieuw-Zeelandse dollar (NZD) per kilo milksolids. Dat is omgerekend circa €32,16 per 100 kilo melk. De lagere goederenprijzen, de enorme wereldwijde melkplas en de sterke dollar zijn volgens voorzitter Henry van der Heijden oorzaken voor de lagere prijs. De veiling Globaldairytrade (GDT) noteerde dit voorjaar op het laagste niveau in 34 maanden. Volgens de voorzitter zijn de negatieve gevolgen van de lagere melkprijs op bedrijfsniveau deels gecomponeerd door de hogere volumes.

De winst na belasting komt uit op 398 miljoen euro (624 miljoen NZD). Dat is minder dan vorig jaar, mede door een fiscale verrekening. CEO Theo Spierings spreekt van een goede prestatie, ondanks de moeilijke omstandigheden. Fonterra genereert vier keer meer omzet dan Telecom, de grootste beursgenoteerde onderneming van Nieuw-Zeeland.

Zuivel is veruit het grootste exportproduct van Nieuw-Zeeland. De export steeg met 11 procent naar 2,32 miljoen ton. De omzet van de divisie NZ milk products steeg met 1 procent tot €10,0 miljard (15,7 miljard NZD), de winst bij dat onderdeel steeg met 23 procent naar 328 miljoen euro (515 miljoen NZD). De devisie Australia New-Zealand zag een winstdaling van 20 procent naar 130 miljoen euro (204 miljoen NZD) als gevolg van de moeizame markt in Australië. In Azië, Afrika en het Midden-Oosten steeg de winst met 1 procent naar 124 miljoen euro (194 miljoen NZD), vooral door goede afzet naar onder andere Sri Lanka, Vietnam en Hongkong.

Of registreer je om te kunnen reageren.