Rundveehouderij

Nieuws 763 x bekeken 1 reactie

Fokstier vaker op para-tbc testen

Göttingen - Een fokstier moet vaker op para-tbc getest worden. Dit stellen onderzoekers van de universiteiten van Göttingen en Kassel in het tijdschrift 'Grensoverschrijdende en opkomende ziektes'. Uit onderzoek van mest, bloed en sperma over een periode van drie jaar blijkt dat een besmette stier via deze drie wegen te vinden is.

Probleem is echter dat de verwekker van para-tbc Mycobacterium avium paratuberculosis (MAP) en antistoffen daartegen niet continue gevonden worden. De kans is daardoor groot dat een stier die bij een test para-negatief is bevonden toch koeien via het sperma kan besmetten. Het was al bekend dat stieren de ziekte via het sperma kunnen verspreiden, nu wordt dus gepleit voor meerdere onderzoeken voordat een stier daadwerkelijk voor de dekdienst wordt ingezet.

Eén reactie

  • De Mol

    De Stieren onthouden van onveilige sex is ook een optie .

Of registreer je om te kunnen reageren.