Rundveehouderij

Nieuws 1454 x bekeken 10 reacties

EU buigt zich over toelating ractopamine

Brussel - De Europese ministers van landbouw gaan zich beraden over de vraag of ze voortaan het gebruik van de nu nog verboden groeibevorderaar ractopamine willen toestaan in de EU of niet. Daarbij is op korte termijn het meest van belang of ze nu ook Amerikaans en Braziliaans rund- (en varkens)vlees moeten toelaten dat met deze stof is behandeld.

Ractopamine is in de VS, Canada en Brazilië een populair toevoegmiddel, omdat het veel mager vlees oplevert, de EU beoordeelt het echter ook als een onnatuurlijke en mogelijk gevaarlijke stof.

De EU moet een positie bepalen over het al of niet toelaten van vlees dat met deze stof is behandeld, omdat begin juli in het verband van het zogenoemde Codex Alimentarius-overleg (wereldwijde afstemming over voedselregelgeving) is besloten dat het gebruik van de stof is toegestaan, mits de residu-limiet niet hoger is dan 10 ppb per kilo (ppb is aantal deeltjes per miljard). Dit besluit werd aangenomen met een minimale meerderheid van slechts twee stemmen en met belangrijke handelsblokken als de EU, China en Rusland tegen.

De kans bestaat dat, als Europa het gebruik van ractopamine blijft verbieden en ook de invoer van met deze stof behandeld rundvlees weert, er dan weer een nieuw handelsgeschil ontstaat met de Verenigde Staten, Canada en Brazilië. Met het eerste land is zojuist een slepend conflict over de toelating van hormoonvlees tot de EU bijgelegd (maar nog niet formeel bekrachtigd).

Laatste reacties

 • Lie

  Hoop dat ze het niet toestaan, het geeft zoveel negatieve bijwerkingen in met name varkens, er staat zelfs een waarschuwing op de bijsluiter. Voor de dieren is het een aantasting van hun welzijn. De varkenstransporten hebben meer moeite met het op en af laden van de dieren omdat de dieren problemen hebben met het lopen.

 • Bison

  Ik ben het ook niet met eens dat hormoon gebruik maar hier in Canada heeft het geen nadeel opgelopen in vee(geen voordeel ook IMO)
  De consument is uiteindelijk degene die het binnenkrijgt,...niet goed dus.
  It's all about the money!

  Met bison word het gelukkig(nog) niet gebruikt.

 • Lange Roel

  In de EU zijn de groeibevorderende stoffen, of zo men wil de voerbespaarders in de ban gedaan, juist omdat de consument hier een nare gedachte bij heeft. Het lijkt mij een verkeerd signaal om juist nu zo''n stof weer toe te laten. En dan praten we hier in europa ook nog eens over een gelijk speelveld voor iedereen. Ik denk dat een krachtig nee van de landbouworganisaties nu op zijn plaats is, of laat men zich hier in de EU in de luren leggen door Uncle Sam en zijn vriendjes. Als het vlees van dieren dat met dit middel is opgefokt toch wordt toegelaten, dan hoop ik wel dat op de verpakking met grote letters de herkomst staat en hoe dit vlees is geproduceerd.

 • Berend Botje

  Inderdaad, een labeltje doet wonderen, dat hebben we in 2004 ook meegemaakt toen genetisch gemodificeerde voedingsmiddelen moesten worden geëtiketteerd.

 • Sander

  @Lange Roel,
  Groeibevorderaars die altijd in het veevoer zaten, zijn niets anders dan antibiotica, welke om het voorkomen van resistentie uit dit voer zijn gehaald. Ractopamine is een middel dat je in dezelfde groep kunt zetten als clenbuterol e.d., dus (afgeleiden van) groeihormonen. Hoewel beiden m.i. geweerd zouden moeten worden, moet je dit onderscheid wel maken. Eruit met die troep!

 • B bob

  Gewoon toelaten deze middelen is het meest milieuvriendlijkst. Dan zal de Mensch als grootste milieuramp in de geschiedenis van deze Planeet veel sneller uitsterven. Lucifer moet ook in Europa kunnen toeslaan met deze middelen. Goed om te lezen dat er bij jullie in de EU ook voldoende corrupte volgelingen van het satanisme rondlopen .

 • politiek

  Hopenlijk kan er over toelating van dit groeihormoon , indien dit mocht gebeuren open en transparant over gedisquissieerd worden met meerdere groepen uit de samenleving en niet vertrouwelijk met een zwijgplicht bij kamerleden. Men kan dan bespreken de economische voordelen van inderdaad het sneller groeien van varkens , runderen , kippen t.o.v. de nadelen in de humane wereld zoals o.a. meer kanker , hart en vaat ziektes , diabetes, misvormingen bij vruchten ( embryo,s) Dit i.v.m. eerdere gebruik groeihormoon jarenlang op duizenden bedrijven wat ,,vertrouwelijk,, in kamer behandeld is met zwijgplicht.

 • Lie

  Ractopamine is geen groeihormoon maar een groeibevorderaar, een beta-agonist. Een medicijn dat als bijwerking heeft dat een dier grotere spiebundels krijgt, dus de verhouding vet/spier verandert. Dit middel wordt aan de eind van de mest periode legaal aan o.a varkens gevoerd en wordt dus ook gevonden als residue in het vlees, in noord-amerika mag dit ... starks ook in EU?

 • politiek

  Zoals bij zeer vele hormonen heb je de natuurlijke vorm die gewoon door het dier aangemaakt wordt. Ook Ractopamine is een dergelijk hormoon. Juist omdat men achterhaalt heeft de ,,positieve,, werking op sneller groeien en inderdaad meer spierweefsel bij dieren komen er ook de ,,chemische,, varianten vanwege economische voordeel. als u dat groeibevorderaars of beta-agonisten wilt noemen , of de nog vriendelijkere bewoording ,medicijn,, accoord. Uiteindelijk weet ieder wat we bedoelen denk ik. Juist die chemische varianten richten veel gevaar en schade aan in de humane sector.

 • Lie

  Nee politiek, dit is geen natuurlijk groeihormoon, het is net zoals clenbuterol een beta agonist.

Laad alle reacties (6)

Of registreer je om te kunnen reageren.