Rundveehouderij

Nieuws 909 x bekeken 1 reactie

EU buigt zich over melkzuurontsmetting rundvlees

Brussel - Het Permanent Comité voor de Voedselveiligheid en Diergezondheid van de Europese Unie (Scofcah) buigt zich komende vrijdag over het ontsmetten van rundvlees met behulp van melkzuur. Deze methode is tot op heden niet toegestaan binnen de EU.

Brussel reageert op een verzoek van de Verenigde Staten(VS). In de VS is decontaminatie met behulp van melkzuur de standaard. Het zou de Amerikanen helpen als zij dit vlees ook naar de EU mogen exporteren.

De Europese vleesindustrie is volgens Frans van Dongen, lobbyist voor de vleessector in Brussel, voor het toestaan van decontaminatie van rundvlees met behulp van melkzuur, als onderdeel van het totaalpakket die producenten tot hun beschikking hebben om de incidentie van pathogenen zo laag mogelijk te houden. De Efsa heeft onlangs vastgesteld dat genoemde ontsmettingsmethode geen verhoogde risico’s met zich meebrengt.

De vleessector verwacht in de toekomst strengere Europese regels voor het slachten van rundvee, in navolging van strengere regelgeving voor het slachten van pluimvee. Bij problemen in bepaalde productlijnen, bijvoorbeeld rauwe of halfrauwe rundvleesproducten, kan het gebruik van melkzuur een oplossing bieden.

Er is nog een andere reden waarom de vleesindustrie de Amerikanen te vriend wil houden. Zo is de Amerikanen toegezegd meer rundvlees naar Europa te mogen exporteren als oplossing in het ‘hormonengeschil’. Europa weigert met hormonen behandeld Amerikaans vlees, maar staat in ruil toe dat er meer rundvlees zonder hormonen geïmporteerd mag worden. Het blijven weigeren van met melkzuur behandeld vlees zou een verkeerd signaal kunnen geven. Ook mogen de toekomstige exportbelangen van Nederland, met name wat betreft kalfsvlees, niet uit het oog verloren worden.

Het is onduidelijk of het voorstel van de commissie vrijdag wordt goedgekeurd. Politiek is er, onder meer vanuit Frankrijk, weerstand. Frankrijk wil liever het huidige model van hoge Europese normen overeind houden.

Eén reactie

  • Heijdravleesvee

    Laat ze maar lekker der eigen rotzooi opeten als het al ontsmet moet worden.
    Hoe krijgen ze het bedacht. En ook zeker geen hormonenvlees erin.

Of registreer je om te kunnen reageren.