Rundveehouderij

Nieuws 1252 x bekeken 1 reactie

Deltamilk en Cono houden voorschotten stabiel

Bleskensgraaf - Coöperatie Deltamilk en collega-coöperatie Cono Kaasmakers houden hun voorschotprijs over de maand september nagenoeg gelijk. Dit hebben beide ondernemingen bekend gemaakt.
Deltamilk betaalt de leden een netto prijs uit van €32,10 per 100 kilo, ofwel net 4 cent meer dan over de voorgaande twee maanden, Cono betaalt een netto voorschotprijs over september uit van €35,27. Dat is €3,25 meer dan de prijs over augustus. Deze verhoging is echter volledig toe te schrijven aan het van kracht worden van de wintertoeslag. De vet- en eiwitprijzen blijven onveranderd op achtereenvolgens €2,95 en €6,55 per kilo.
Beide voorschotprijzen zijn exclusief btw en na aftrek van 7 cent PZ-heffing.Bij Cono geldt de prijs bij een jaarleverantie van 800.000 kilo, Deltamilk betaalt geen kwantumtoeslagen uit, dus is de prijs voor alle leden gelijk.

Hoewel het voorschot bij Deltamilk nu niet verandert, voorziet de onderneming voor de komende maanden betere uitbetaalprijzen. De markt is na de zomerperiode flink aangetrokken en melkveehouders zullen daar in de komende maanden iets van terugzien, aldus voorzitter Teunis Sterk. Deltamilk baseert zich echter op dezelfde berekeningssystematiek voor de melkprijs als FrieslandCampina doet en komt voor september dus ook uit op een voorschot dat, gezien de sterk gestegen kosten on de melkveehouderij op dit moment, niet erg royaal is, erkent Sterk. Hij ontvangt daarover geen klachten van de leden, "maar de kosten voor voer en andere uitgavenposten bevinden zich op een pittig niveau," weet Sterk.

De enige twee zuivelondernemingen die hun voorschotten sinds de zomer werkelijk hebben verhoogd, zijn Nemelco, dat de prijs over augustus al met 44 cent verhoogde, en DOC Kaas, dat de septemberprijs met €1,57 per 100 kilo verbeterde.Eén reactie

  • gerrit.lammertink1

    Nu is het de taak van FC om als marktleider voor oktober een betere prijs neer te zetten.
    Kijken naar een ander schiet dus niks op want de ander kijkt weer naar jou.

Of registreer je om te kunnen reageren.