Rundveehouderij

Nieuws 1043 x bekeken

Brits melkboycot uit protest tegen ruimen dassen

Londen - Een brede coalitie van Britse dierengroepen heeft opgeroepen melk te boycotten in gebieden waar binnenkort dassen worden geruimd in de strijd tegen runder-tbc. De boycot is een initiatief van dr. Brian May, een astrophysicus die vooral bekend is als gitarist van Queen.

In Groot-Brittannië zijn dezer dagen, na een jarenlange discussie, de eerste vergunningen verleend aan boeren om in een beperkt gebied dassen af te schieten. Die wilde diersoort wordt door de boeren aangezien als de grootste verspreider van de ziekte die vooral in het zuiden en westen van Engeland op grote schaal heerst.

De groep organisaties onder de naam Team Badger, waartoe ook de dierenbescherming RSPCA behoort, noemt het ruimen een 'moordpartij'. Door melk te boycotten wil ze de boeren onder druk zetten om niet aan het ruimen mee te werken. De actievoerders hopen de boeren ook openlijk te schande te zetten door posters en folders met plaatjes van dassen te verspreiden.

Brian May gaf woensdag het startsein voor de campagne door het onthullen van een grote poster op één van de drukste kruispunten in Londen. "Ik zal zeker geen melk drinken die afkomstig is uit plaatsen waar de dassen worden afgeslacht," aldus May daarbij. Volgens hem wordt de runder-tbc door het ruimen alleen maar erger doordat zieke dassen naar andere gebieden trekken en de ziekte daar binnen brengen. May heeft inmiddels meer dan 60.000 steunbetuigingen op een internet-petitie ontvangen. Als de 100.000 is bereikt, dan is het Britse parlement verplicht een debat over het onderwerp op de agenda te zetten.

Directeur Gavin Grant van de RSPCA denkt 'dat de ruimactie de reputatie van alle boeren in gevaar brengt nu die net weer is hersteld na de MKZ-uitbraak en de BSE'. Hij eist van de supermarkten dat hun melk komt uit 'gebieden waar geen wreedheid tegen de dassen wordt toegepast'. "De boeren moeten inzien dat dit niet alleen het probleem van de runder-tbc onopgelost laat maar ook commerciële consequenties voor hen zal hebben."

Of registreer je om te kunnen reageren.