Rundveehouderij

Nieuws 512 x bekeken

Brits akkoord over gedragscode voor melk

LONDEN – De Britse boerenbonden en Dairy UK, de koepel van zuivelbedrijven, hebben overeenstemming bereikt over een vrijwillige gedragscode voor contracten tussen melkveehouders en hun afnemers.

Bijzonderheden zijn nog niet bekendgemaakt omdat juristen eerst moeten kijken of de code niet in strijd is met de concurrentiewetgeving.

De code komt er na maandenlange onderhandelingen en na veel druk van staatssecretaris Jim Paice van landbouw. In een eerder bekendgemaakt ontwerp stonden als belangrijkste punten dat zuivelbedrijven een wijziging van de melkprijs minstens een maand van tevoren moeten aankondigen en ook geen verlaging achteraf meer mogen doorvoeren, dat boeren meer dan één afnemer mogen bedienen als hun hoofdafnemer zijn hoeveelheid wil aftoppen en dat voor boeren die het niet eens zijn met een verlaging van de melkprijs een opzegtermijn van niet meer dan drie maanden geldt.
Mansel Raymond, voorzitter van de sectie melkveehouderij bij de Engelse NFU: "De code is het resultaat van vele maanden hard werk door alle partijen. De NFU heeft steeds geijverd voor een verbetering van de melkcontracten en we zijn erg blij met deze gedragscode. Boeren hebben een evenwichtige en vertrouwde relatie met hun melkkopers nodig en dat kan alleen worden bereikt met eerlijke en transparante contracten."

Of registreer je om te kunnen reageren.