Rundveehouderij

Nieuws 588 x bekeken

Bladvlekkenaantasting ook in gras

Ven-Zelderheide - Graspercelen voor beweiding en maaien worden de laatste jaren steeds vaker aangetast met bladvlekkenziekte (Helminthosporium). Dat stelt Jos Deckers, verkoopdirecteur bij Euro Grass. "We zien met name in graspercelen waar kroonroest voorkomt ook steeds meer aantasting met bladvlekkenziekte”, zo meldt Deckers.

In Frankrijk staat resistentie tegen bladvlekkenziekte al als raseigenschap op de rassenlijst. In Nederland zal dat niet snel gebeuren. Hier is opname voor de rassenlijst en aanpassingen op gebied van eigenschappen in een protocol vastgelegd. Een technische commissie toetst het het huidige protocol regelmatig en geeft aan of er verbeteringen mogelijk of nodig zijn. Op basis daarvan kan de rassenlijst worden aangepast.

Deckers zegt dat uit de Franse rassenlijst blijkt dat de moderne tetra’s Engels raaigras aanzienlijk beter scoren op resistentie tegen bladvlekkenziekte dan de diploïde rassen. Deckers geeft aan dat een ras met een goede kroonroestresistentie niet automatisch ook een goede resistentie heeft tegen Helminthosporium. "De gevoeligheid voor de verschillende schimmelaantastingen kan van ras tot ras variëren.”

Veehouders die nu na mais nog blijvend gras willen inzaaien kunnen, om problemen met bladvlekkenziekte te voorkomen of beperken, daarom wellicht beter kiezen voor een mengsel met een hoog aandeel tetraploïde rassen. Overigens adviseert Deckers na 1 oktober zaai toch te kiezen voor een mengsel dat alleen uit Engels raaigrasrassen bestaat. "Na 1 oktober wordt de slagingskans voor Timothee en klaver snel kleiner.”

Of registreer je om te kunnen reageren.