Rundveehouderij

Nieuws 911 x bekeken

Australische melkproductie 2 procent hoger in nieuw seizoen

Victoria - De Australische melkproductie zal in het seizoen 2012/2013 zo'n 2 procent hoger uitpakken dan in het vorige productieseizoen. Dit meldt Dairy Australia, de Australische NZO, in haar september-prognose. Er wordt een melkproductie verwacht van 9,65 miljard liter.

Australië is de vierde zuivelexporteur ter wereld. De melkproductie in het voorbije seizoen viel iets tegen door droogte in grote delen van het land. Ook hoge voerprijen belemmeren veehouders om voluit te produceren. Voor het net begonnen nieuwe productiejaar wordt een melkprijs verwacht van 8 tot 10 procent lager dan vorig jaar. Dat lijkt voor de komende tijd de belangrijkste rem op de productiegroei.

Organisatie van melkveehouders DairyConnect uit New South Wales is ondertussen in gesprek met bedrijven en de lokale overheid over de mogelijkheid om verse melk naar Aziatische markten te exporteren. De gedachte is dat export van verse melk (per vliegtuig) naar onder meer Beijing, Shanghai en Hongkong meer kan opleveren dan afzet op de lokale versmarkt. Daar dalen de opbrengsten gestaag. De melk moet binnen 24 uur na het ophalen in de Chinese schappen liggen.

Elders in Australië hebben Fonterra en de Bonlac Supply Company hun samenwerking verder versterkt. Daardoor gaan BSC en Fonterra Milk Australia vanaf eind 2014 werken als één organisatie. Leveranciers van Bonlac kunnen dan ook gaan deelnemen in het aandeelhoudersfonds van Fonterra, het Fonterra Shareholders Fund (FSF).

Of registreer je om te kunnen reageren.