Rundveehouderij

Nieuws 1350 x bekeken

Afzet vochtrijk veevoer in 2011 bijna 5,5 miljoen ton

Venray – De afzet van vochtrijke diervoeders bedroeg vorig jaar een totale hoeveelheid van 5,48 miljoen ton. Dat meldt de Overleggroep Producenten Natte Veevoeders (OPNV) in het jaarverslag over 2011. Deze op het boerenerf afgeleverde hoeveelheid was aanzienlijk en ligt ruim boven het meerjarige gemiddelde van de jaren 2006 tot 2009. Wel werd 270.000 ton minder afgezet dan het in topjaar 2010.

De totale hoeveelheid verkochte vochtrijke voedermiddelen komt overeen met circa 1,2 miljoen ton mengvoeders.

Bijna de helft ervan betrof bietenperspulp, tarwezetmeel en tarwegistconcentraat. De afname van de afzet in 2011 komt voor rekening van onder andere aardappelproducten, tarwezetmeel en tarwegistconcentraat.

De suikersector is er in geslaagd om 50.000 ton meer perspulp af te zetten dan in 2010, volgens de OPNV via structurele acties.

In de rundveehouderij is een volume van 2,4 miljoen ton vochtrijke diervoeders afgezet. Dit is dezelfde hoeveelheid als in het voorgaande jaar. De afzet van perspulp nam toe, die van tarwegistconcentraat en maïsglutenvoer bleef nagenoeg gelijk, terwijl de afzet van bierbostel daalde. In de rundveehouderij zijn de qua afzet grootste producten bierbostel, perspulp, aardappelpersvezels, tarwegistconcentraat en vers maïsglutenvoer.

De hoeveelheid vochtrijke voedermiddelen in het dagelijkse rantsoen van Nederlandse varkens nam in 2011 af tot 3,1 miljoen ton (2010: 3,35 miljoen ton). Deze afname wordt verklaard door een kleiner aanbod van producten en door alternatieve aanwending ervan, zoals de productie van bio-ethanol uit tarwezetmeel. De belangrijkste producten voor de varkenshouderij blijven tarwezetmeel, aardappelstoomschillen, weiproducten en, sinds 2009, tarwegistconcentraat.

Of registreer je om te kunnen reageren.