Rundveehouderij

Nieuws 1719 x bekeken

ABS wil een melkprijsverhoging van minimaal 4 euro

Melle – De leden van het Algemeen Boerensyndicaat (ABS) eisen dat de Belgische zuivelonderneming Milcobel haar basismelkprijs (bij 3,8 vet en 3,35 eiwit) komende dinsdag met minimaal 4 euro verhoogd naar 28 euro per 100 kilo. Anders volgen opnieuw acties. Dat zegt ABS-voorzitter Hendrik Vandamme.

Afgelopen dinsdag blokkeerden zo’n 150 melkveehouders een dag lang de Milcobel-vestiging in Langemark uit ongenoegen over de lage melkprijs. Een gesprek met de directie stelde vertegenwoordigers van ABS niet gerust. Volgens Vandamme kon de directie niet duidelijk maken waarom de melkprijzen structureel lager liggen dan in Nederland en Frankrijk. “Met de mindere verkoop van ijs en de investering in de kaasfabriek in Moorslede kom je niet verder dan ongeveer €1,50.”

Ook met vertegenwoordigers van FrieslandCampina is in de vestiging in Aalter overleg gevoerd over de melkprijs. Een woordvoerder van FrieslandCampina laat weten dat er in Aalter geen actie is gevoerd zoals in Belgische media gemeld. “Het ging om een vooraf gepland gesprek met een aantal melkveehouders.” FrieslandCampina telt in België 35 leden-melkveehouders die in principe dezelfde melkprijs ontvangen als de Nederlandse leden-melkveehouders. “Alleen lokale belastingverschillen kunnen een klein verschil in de uiteindelijke prijs veroorzaken.” De zuivelonderneming ontvangt in België ook melk van leveranciers. Met deze leveranciers worden telkens nieuwe contracten afgesloten. De laatste contracten zijn volgens Vandamme afgesloten op 25 euro per 100 kilo. “Zij ontvangen een marktconforme prijs op basis van de lokale markt”, aldus de woordvoerder. Vandamme laat weten dat FrieslandCampina traditioneel net iets meer betaald dan Milcobel. De onderneming zou zich hierbij baseren op de melkprijzen van de vijf grootste zuivelondernemingen in België.

Of registreer je om te kunnen reageren.