Rundveehouderij

Nieuws 2665 x bekeken 5 reacties

Zweedse melkveehouders luiden noodklok

Stockholm - De Zweedse zuivelsectororganisatie Svensk Mjölk eist actie van de politiek omdat de melkveehouders het water aan de lippen is komen te staan.

”Hoge voerprijzen en gedaalde melkprijzen zorgen ervoor dat veel veehouders niet eens de variabele kosten meer op kunnen brengen”, licht Svensk Mjölk het appel aan de politici toe.

De organisatie meent dat Brussel en de Zweedse autoriteiten de bedrijfstoeslagen vervroegd moeten uitbelalen. ”De situatie is zeer ernstig. Het risico bestaat dat we binnen afzienbare tijd geen melkveehouders meer hebben in Zweden”, aldus de noodkreet van Svensk Mjölk.

Laatste reacties

 • jocox

  De Zweedse grootgrutters ICA,Lidl, Forum, Willy:s,Maxi etc. etc. mogen zich de armoede van de Zweedse veehouders wel aantrekken maar..... er zijn genoeg aanbieders van buiten Zweden die deze grootgrutters wel willen bedienen ( ten koste van hun boeren ). Zou de politiek i.p.v. maximumsnelheden niet beter minimumprijzen kunnen verordenen zodat een boer nog een boterham kan beleggen ?

 • hervé

  tis toch overal hetzelfde. de boeren produceren er op los, en bij overproductie zakt de prijs ineen, en dan maar klagen in brussel bij de overheid. Ik heb altijd gedacht dat de boeren het ooit eens zouden snappen, dat ze zich zouden BUNDELEN en zo zelf het aanbod zouden sturen tegenover de vraag. Maar de BDB in belgië is ontstaan eind 2006, de EMB is ontstaan in 2007, en nog steeds slaagt NIEMAND er in om meer dan 20 % van de europese melkplas te bundelen. Waarom klagen de boeren dan nog ? Ze willen toch de grootste zijn, met de dikste fendt rijden... Laat ze zich maar kapotgroeien. Het gezond verstand zal ooit wel eens overheersen.

 • agratax2

  hervé of hier sprake is van overproductie lees ik nergens. Voor mij staat vast dit Zweedse probleem niet op zich zelf staat, maar zich mondiaal zal gaan aandienen. Er is maar één groep die voor de laagste kosten kan produceren en dat is de groep die nu de wereld prijs zet. Landen als Zweden, Noorwegen zullen nooit de laagste kostprijs kunnen halen gezien hun natuurlijke omstandigheden. Op termijn zal het wereldmarkt geloof resulteren in een te kort situatie, omdat de goedkoopst producerende maar beperkt in capaciteit is en de anderen steeds op de grens van omvallen staan, dus nooit echt aan uitbreiden toekomen wegens gebrek aan financiën en de zekerheid dat bij productie uitbreiding hun prijs weer op een bedenkelijk laag punt komt. voor mij is er maar één uitweg; 'Productie en prijs regelen per kostprijs regio'. Dit geldt niet alleen voor voedsel maar ook voor andere noodzakelijke consumptie goederen. Er is al meer dan genoeg werk weg gevloeid naar het goedkope Azië waar ze het niet nauw nemen met mensenrechten en sociale voorzieningen. Dit fenomeen is mede schuldig aan de financiële crisis.

 • poldes

  als de nederlandse melkers maar kunnen concureren.
  Nederland ziet het gebeuren.
  Ierse melkveehouders hebben te weinig voer.
  zweedse melkveehouders hebben te duur voer.
  Engelse melkveehouders hebben een te lage melkopbrengstprijs.
  Waarom is de nederlandse melkveehouder stil?

 • koestal

  Nederlandse melkveehouders hebben mondiaal een groot afzetgebied en kunnen ook kwaliteit leveren

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.