Rundveehouderij

Nieuws 2461 x bekeken

Prijs nuchter kalf blijft dalen

De stemming op de kalvermarkt in Purmerend was op dinsdagochtend erg rustig, met weinig beweging in de handel.

De kopers waren duidelijk van plan om veel minder voor de nuchtere kalveren te betalen. Uiteindelijk daalde de prijs met 5 tot 10 euro per kalf.

Opmerkelijk is dat de prijs van de veelgevraagde extra kwaliteit zwartbonte kalveren met 10 euro is gedaald. Dit is het gevolg van een tegenvallende prijs voor het rosévlees. De kalveren die nu op de markt komen zijn ongeveer acht tot tien maanden geleden duur aangekocht. Daarnaast zijn de voerkosten flink gestegen, waardoor de marges snel verdampen bij de huidige rosévleesprijzen. De vrije mesters proberen dan ook een deel van het verlies goed te maken door nieuw op te zetten kalveren goedkoper aan te kopen.

Bij de kalverintegraties is de situatie nog minder rooskleurig. Er wordt al een lange periode verlies geleden en de prijs van het blanke kalfsvlees ligt enkele dubbeltjes onder de kostprijs.

De aanvoer van kalveren was met 555 stuks nagenoeg hetzelfde als vorige week. Door de warmte waren de kalveren wel wat slapper dan gewoonlijk.

Het ziet ernaar uit dat de prijzen van de nuchtere kalveren voorlopig nog even doorzakken. De marges bij de vrije mesters en de integraties zijn te laag om nog langer fors voor de kalveren te betalen.

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.