Rundveehouderij

Nieuws 1062 x bekeken

Ierse kalverexport fors lager

Dublin– Ierland heeft vorig jaar 71.000 kalveren uit kunnen voeren, dat is 45 procent minder dan in het goede exportjaar 2010.

Dat kwam onder meer door een lagere vraag naar Ierse kalveren in Nederland en België. Verder zakte ook de uitvoer naar Noord-Ierland en andere delen van Groot-Brittannië sterk in en namen Spanje en Italië eveneens minder Ierse kalveren af. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van het ministerie voor landbouw in Dublin.

Vooral door de daling bij de kalveren liep de totale export van levende runderen terug met 37 procent naar 214.500. Dat is dan echter wel in vergelijking met het buitengewoon goede jaar 2010, benadrukt het ministerie. Ons land nam daarvan net 30.000 dieren voor haar rekening, ongeveer de helft van het aantal in 2010. De uitvoer van levende runderen blijft een belangrijke bron van inkomsten voor de Ierse veehouders, vooral ook omdat het een bodem legt onder de veeprijzen.

Verder daalde de uitvoer van rundvlees vorig jaar licht naar 510.000 ton. Door hogere prijzen nam de uitvoer in waarde gezien echter met 15 procent toe 1,81 miljard. Duitsland, Spanje en in minder mate ons land en Zweden namen meer Iers rundvlees af wat de terugloop in de uitvoer naar Frankrijk en Italië kon compenseren. Verreweg de grootste afnemer is buurland Groot-Brittannië dat vorig jaar goed was voor 254.000 ton Iers rundvlees.

Of registreer je om te kunnen reageren.