Rundveehouderij

Nieuws 744 x bekeken

Britten komen met 10-punten plan voor zuivelsector

Stoneleigh – Een brede coalitie van Britse boerenorganisaties heeft een tien-punten plan opgesteld voor de zuivelsector 'om de toekomst op lange termijn veilig te stellen'. De boeren willen onder meer slechte praktijken rond de melkinkoop en –prijzen aan de kaak stellen en eisen ook dat in Groot-Brittannië door supermarkten onder eigen merk verkochte kaas ook uit eigen land komt.

Het plan is een reactie op de recente onrust in de Britse melkwereld, met onder meer een reeks demonstratieve acties bij zuivelbedrijven en supermarkten. Algemeen doel is de rol van de boeren in de melkketen duidelijker vast te stellen en te versterken. Die hele melkketen zal daarvoor transparanter en eerlijker moeten worden. "De eerste prioriteit van de Dairy Coalition is een eerlijke en goed functionerende markt voor de Britse zuivelindustrie. Wij zijn er heilig van overtuigd dat alle boeren een eerlijke en houdbare melkprijs moeten krijgen, een prijs die in ieder geval hun kosten dekt. Dat is de enige manier om te garanderen dat de consument Britse zuivelproducten in het schap kan vinden," aldus voorzitter Mansel Raymond van de sectie melkvee binnen de Engelse National Farmers Union, één van de partners in de coalitie.

De zuivelcoalitie wil producentenorganisaties (PO's) nadrukkelijk een rol geven in de verhouding tussen de melkveehouder en zijn melkafnemer. Die PO's kunnen dan zorgen voor het 'weer in evenwicht brengen van de onderhandelingspositie in de melkketen'. Verder ondersteunen ze het plan voor een gedragscode waaraan al enige tijd wordt gewerkt. Bedrijven die zich niet aan die code houden, moeten dan met naam en toenaam naar buiten worden gebracht. Tenslotte maakt ook een promotiecampagne voor Britse melk en kaas onderdeel uit van het plan.

Of registreer je om te kunnen reageren.