Rundveehouderij

Nieuws 648 x bekeken

België neemt maatregelen tegen Schmallenberg-virus

Brussel - Het Wetenschappelijk Comité van de Belgische voedsel- en warenautoriteit FAVV heeft drie aanbevelingen gedaan om te voorkomen dat het Schmallenberg-virus weer toeslaat.

Volgens het comité is het risico op een herintroductie/hercirculatie van het Schmallenberg-virus zeer groot. In het vectorseizoen 2012 moet volgens het comité een goede vectorbewaking plaatsvinden. Het comité raadt aan om de monitoring van knutten (Culicoïdes) zoals die werd ingevoerd voor het blauwtong-virus (BTV8) voort te zetten om de activiteitsperiodes en de activiteitspieken van de knutten vast te stellen en te koppelen aan eventuele klinische symptomen bij dieren. Daarnaast wordt geadviseerd de monitoring uit te breiden tot alle Culicoïdes-soorten, muggen en exotische soorten.

Ook is vroegtijdige opsporing van het virus belangrijk. Het comité wil dierenartsen en monitoringssystemen intensiveren zodat bij alle verdachte gevallen snel een diagnose kan worden gesteld.

Ten derde wil het comité dat de serologische monitoring (bloedmonsters) wordt doorgezet en dat er bij alle (verdachte) gevallen gepaarde sera gebruikt worden. Dit betekent dat er een tweede bloedmonster een aantal dagen of weken na het eerste bloedmonster wordt genomen.

Of registreer je om te kunnen reageren.