Rundveehouderij

Nieuws 1403 x bekeken 1 reactie

Skal en IKB Nederland Runderen als kwaliteitssysteem erkend

Zoetermeer - Het Productschap Vee en Vlees (PVV) heeft Skal Biocontrole en IKB Nederland Runderen voorlopig erkend als kwaliteitssysteem binnen de antibiotica regelgeving in de rundersector.

Eerder kregen de verschillende kwaliteitssystemen in de melkveehouderij, IKB Rund en Q-Rund voor de vleesveehouderij, al een voorlopige erkenning van het PVV.

Voor rundveehouders kan deelname aan een kwaliteitssysteem voordelen bieden. De controle op de naleving gebeurt dan minder vaak en in de meeste gevallen automatisch via het kwaliteitssysteem.

Met de toenemende zorgen over het gebruik van antibiotica bij landbouwhuisdieren als achtergrond, heeft het PVV voor verschillende sectoren regelgeving opgesteld voor de registratie en verantwoording van het antibioticagebruik. Voor de rundersector bestaat sinds 29 augustus 2011 de Verordening registratie en verantwoording antibioticagebruik rundersector. Deze verordening geldt voor elke rundveehouder met vijf of meer runderen in Nederland. Hierdoor moet de dierenarts van de rundveehouder bijvoorbeeld elke levering van een antibioticum op het bedrijf binnen twee weken elektronisch registreren in de daarvoor ontwikkelde databank Medirund. Verder moet de rundveehouder werken volgens een bedrijfsgezondheidsplan en een bedrijfsbehandelplan. Deze worden door de dierenarts opgesteld.

Voor de controle op de registratie en het werken zoals in deze plannen is weergegeven, is de rundveehouder zelf verantwoordelijk. Rundveebedrijven die niet binnen een kwaliteitssysteem produceren moeten zich jaarlijks laten controleren. Rundveebedrijven die binnen een kwaliteitssysteem produceren, zijn verplicht om deze controle minimaal één keer per twee jaar te laten gebeuren. Naast de verschillende kwaliteitssystemen in de melkveehouderij en IKB rund en Q rund zijn nu dus ook Skal Biocontrole en IKB Nederland Runderen erkend. Voor IKB Nederland Runderen is Producert overigens de regelinghouder.

Eén reactie

  • B bob

    Volgens mij in de Europese gemeenschap niet echt blij met het grootschalige misbruik van Antibiotica. Gelukkig laat die troep sporen na en is het niet mogelijk om te frauderen. Stoppen met wangedrag zal de enige optie zijn .

Of registreer je om te kunnen reageren.