Rundveehouderij

Nieuws 1501 x bekeken

Zweedse supermarkt nieuwe concurrent voor Arla

Aarhus - Arla krijgt in Zweden een nieuwe concurrent. Supermarktketen Coop Sverige stapt namelijk zelf in de zuivelproductie. Het bedrijf neemt de fabriek over die Arla op last van de karteldienst moet verkopen uit de boedel van fusiepartner Milko.

Coop licht de ietwat ongebruikelijke stap toe dat het meer greep wil krijgen op de markt voor versproducten onder het eigen huismerk. "De consument kan in de huidige situatie te weinig kiezen op basis van de prijs. Daarom zoeken we naar nieuwe wegen", zegt inkoopdirecteur Magnus Johansson. Hij kondigt aan dat Coop met het oog op de bevoorrading met grondstof wil gaan overleggen met de circa honderd melkveehouders in de regio. "We zijn ons ervan bewust dat we een geweldig goede melkprijs zullen moeten bieden."
De aan Arla opgelegde verkoop van de zuivelfabriek is ongeveer zeven maanden onderweg geweest. Coop krijgt de verplichting om minstens 50 miljoen kilo verswaren per jaar te maken.
Arla hoeft geen grondstof te leveren aan Coop, zoals FrieslandCampina wel moet doen aan Arla in Nijkerk. FrieslandCampina moest deze fabriek ook van de hand doen om tegemoet te komen aan eisen van de mededingingsautoriteit.

Of registreer je om te kunnen reageren.