Rundveehouderij

Nieuws 4717 x bekeken 1 reactie

'Melkprijs 2 cent boven garantieprijs'

Amersfoort - FrieslandCampina wil in plaats van een toonaangevende melkprijs voortaan een melkprijs uitbetalen die ruim 2 cent boven de garantieprijs ligt.

Dit zegt coöperatievoorzitter Piet Boer in ledenblad Melk. Reden om niet meer te spreken van een toonaangevende melkprijs is dat die formulering te veel verwarring veroorzaakte, alus Boer. De idee heerste bij een groep leden dat FrieslandCampina met haar melkprijs de toon zou zetten in de markt.

Nu is gekozen voor een concretere doelstelling: de melkprijs moet meer dan 2 cent boven de garantieprijs uitkomen. Die ruim 2 cent meer moet komen uit de prestatietoeslag en de opbrengst van de ledenopbligaties vast. Tot nu toe is de nieuwe doelstelling nog nooit gehaald, signaleert Boer. "Maar FrieslandCampina staat er goed voor en ons vertrouwen in de toekomst is groot."

Over de snelle ontwikkelinge om FrieslandCampina heen maakt Boer zich niet al te veel zorgen. De uitbreiding van Arla en de geplande bouw van een kaas- en weifabriek door A-ware/Fonterra noemt hij verrassend, maar ook weer niet vreemd. wel maakt Boer zich zorgen over toenemende druk op de kaasmarkt door de nieuwe fabriekvan A-ware en Fonterra.

De coöperatievoorzitter probeert in het interview in Melk ook de leden gerust te stellen die geen weidegang toepassen. Hij signaleert dat binnen de coöperatie een klimaat is ontstaan waarbij een aantal opstallers zich niet meer gewaardeerd voelt. Boer zegt er alles aan te willen doen om dat gevoel weg te nemen. Hij wijst er in dit verband ook op dat weidegang niet voor alle klanten van FrieslandCampina het ultime ijkpunt is, maar veel meer duurzaamheid. Dat speelt volgens Boer vooral in de ingrediëntenmarkt. Misschien ligt daar een kans voor bijvoorbeeld efficiënte opstallers, suggereert hij.

Eén reactie

  • wibe67

    zal de garantieprijs wel verder dalen.

Of registreer je om te kunnen reageren.