Rundveehouderij

Nieuws 2225 x bekeken 8 reacties

LTO: Ondernemers bepalen zelf hoeveel geiten ze willen melken

Den Haag - Melkgeitenhouders bepalen zelf of zij 500 of 5000 geiten willen melken en of ze produceren voor de wereldmarkt of een aparte melkstroom. Wel is het nodig dat ondernemers in de geitenhouderij meer over zichzelf, hun omgeving en markt leren. Dat stelt de LTO-vakgroep Melkgeitenhouderij in haar jongste toekomstvisie Gezonde geitenhouderij.

De Nederlandse geitensector levert tussen de 180 en 200 miljoen kilo melk per jaar. Vanaf 2010 lijkt het aantal melkgeitenbedrijven zich te stabiliseren. Het gemiddelde aantal geiten per bedrijf ligt rond de 800, en neemt nog steeds toe. LTO onderscheidt drie hoofdrichtingen voor de ontwikkeling van de sector. Biologische landbouw, verbreding of schaalvergroting. Voor al deze richtingen geldt dat de marktvraag en de concurrentiepositie bepalend zijn voor de totale omvang van de sector.

Volgens LTO moeten geitenbedrijven de mogelijkheid krijgen om zich ruimtelijk gezien door te ontwikkelen om de concurrentie binnen Nederland en de EU aan te kunnen gaan. Wel moet gekeken worden of bedrijfsuitbreiding op de huidige locatie mogelijk is, of dat het bedrijf verplaatst moet worden.

Staatssecretaris Bleker overweegt de bedrijfsomvang van geitenbedrijven te begrenzen op 2000 melkgeiten. Volgens hem is er een groeiende maatschappelijke onrust over de omvang en inpassing van agrarische bedrijven. Volgens LTO leidt een maximumnorm van het aantal dieren alleen maar af van het daadwerkelijke doel: een duurzame en geaccepteerde veehouderij. Volgens de vakgroep zijn het steeds vaker de emoties die bedrijfsontwikkeling al dan niet mogelijk maken.

Laatste reacties

 • joannes

  Dat zullen die bacteriën en ziektes ook fijn vinden zoveel slachtoffers bij elkaar! Zijn er geen berekeningen te maken over hoeveel sneller een ziekte zich kan ontwikkelen in een groep van 5000 dan van 500. Het aantal interacties tig maal groter. Misschien kan je een risico indicator ontwikkelen hiervoor?

 • Romeijn

  100.000 Q-koorts geinfecteerden zijn toch geen emoties maar feiten?
  Steek je kop toch niet in het zand en neem je verantwoordelijkheid!

 • Fleur de lille

  Momenteel is totaal niet duidelijk welk werkelijk risico voor de omgeving geitenbedrijven opleveren. Ondanks vaccinatie zijn nog steeds 34 bedrijven niet Q-koortsvrij. Milieugezondheidskundige indicatoren zijn nodig om deze weging te doen. Zijn er dunbevolkte gebieden waar je deze bedrijven naartoe kunt verplaatsen en ze zonder probleem voor de omgeving kunt laten expanderen?
  Zo niet, dan niet laten uitbreiden ten koste van volksgezondheid.

 • Fleur de lille

  Feit Q-koorts: Als risicofactor voor besmetting van bedrijven worden o.a. genoemd:
  Bedrijfsgroote,
  nabijheid van(<8km) van besmette melkgeiten- en melkschapen bedrijven,
  hoge runderdichtheid en
  toepassen van k.I.

  Bron: Infectierisico's van de veehouderij voor omwonenden RIVM 2012.

 • Fleur de lille

  Feit Q-koorts: mensen die tot 5 km. van een besmet geiten- of schapenbedrijf wonen hebben een verhoogd risico op infectie

  Bron: Infectierisico's van de veehouderij voor omwonenden RIVM 2012

 • Fleur de lille

  Feit Q-koorts: Er is een positieve relatie gevonden tussen de aanwezigheid van megabedrijven met geiten (>1500 geiten) in hetzelfde of naburige postcodegebied en (mogelijke) Q-koorts bij omwonenden.

  Bron: Infectierisico's van de veehouderij voor omwonenden RIVM 2012

  Zullen we het niet meer over emoties hebben?

 • joannes

  Zouden die geiten houders ¨eigenwijs¨ zijn? Of aan tunnelvisie leiden? Misschien is er een medicijn voor? En dat voor een bedrijfstak die altijd opstald, intensief is en ?????? voor de exportmarkt werkt? Zoveel geitenmelk wordt er niet in Nederland geconsumeerd! Dat deze bedrijven juist in Nederland naast woongebieden moeten vestigen heeft meer met familie en geboortegrond te maken dan gezond verstand en economie. Alles wat geexporteerd moet worden zal ook nog eens een keer transport en tijd (houdbaarheid) kosten. Het beste (medicijn) is emigreren en een nieuwe taal leren voor deze ondernemers!

 • physalis

  wat mij betreft komt er nog meer geitenmelk en een hogere melkprijs voor de geiten boeren
  geiten melk is erg lekker wij en de kinderen drinken er lekker van

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.