Rundveehouderij

Nieuws 3482 x bekeken 14 reacties

Gewonden bij eerste stierenrennen Pamplona

Pamplona - Zeker veertien mensen raakten zaterdag gewond tijdens de eerste stierenrennen van Pamplona bij het jaarlijkse San Fermín-festival in het noorden van Spanje.

Zes mensen moesten zich in een ziekenhuis laten behandelen. Een man werd gespietst in een been, anderen liepen blauwe plekken of schaafwonden op aan hun benen en rug, toen ze door de smalle straatjes voor de stieren uit renden. Een stier greep met zijn hoorn de sjaal van een man en sleepte hem zeker 10 meter mee. De man bleef op wonderbaarlijke wijze ongedeerd.

Tijdens het festival rennen gedurende acht dagen dagelijks 2.000 tot 3.500 waaghalzen voor zes stieren uit. Tientallen van hen raken gewond door valpartijen of doordat ze met de scherpe hoorns van een stier in aanraking komen. Drie jaar geleden viel de laatste dode. Sinds 1922 zijn vijftien stierenrenners om het leven gekomen.

De stierenloop trekt altijd veel toeristen. Pamplona rekent op minimaal een half miljoen bezoekers, van wie ongeveer de helft uit het buitenland komt.

Laatste reacties

 • wzandbergen1

  Voorop gesteld dat op zich iemand door een stier wordt gepakt niet leuk is, zeg ik wie met stieren rennen mee doet vraagt daarmee om door een stier te worden gepakt. Met een dergelijk persoon heb ik geen medelijden,eigen schuld. Waar blijft de PvdD in deze? Denken ze er niet bij na dat aan het eind van de stierenrennen de stieren worden afgemaakt? Als ze al kunnen denken bij de PvdD....................Ze zouden eens met de stierenrennen moeten meedoen.

 • joannes

  Spanjaarden houden van emotie en een hoog adrenaline niveau. Daar heb je gevaar voor eigen leven voor nodig!

 • CASInternational

  De feesten van Pamplona zijn een feest voor de mens, maar niet voor de stieren die iedere ochtend rennen in de stierenrennen: omdat de straten van Pamplona vóór de stierenrennen natgespoten worden, zijn deze glad. Hierdoor komen de stieren vaak ten val en kunnen hun poten en hoorns breken. Daarnaast zijn de stierenrennen een psychologische marteling voor de stieren: deze zijn de rust van de wei gewend en worden opeens geconfronteerd met een massa schreeuwende mensen die ze achterna jaagt. Deze stieren worden dezelfde avond in de arena tijdens een stierengevecht 20 minuten lang worden mishandeld en daarna uit hun lijden verlost. Het stierenvechten is steeds minder populair in Spanje, in 2011 heeft maar 8,5% van de Spanjaarden een stierengevecht bezocht. Veel toeristen voelen zich aangetrokken tot de feesten van Pamplona door de populariteit die ontstaan is door de beschrijvingen van Ernest Hemingway maar vaak weten ze niet hoe de stieren uit de beroemde stierenrennen aan hun einde komen.

  Estefanía Pampín Zuidmeer
  Comité Anti Stierenvechten

 • joannes

  Beste Estefanía, wanneer je over dierenleed schrijft zou je ook het levensverhaal van zo´n stier moeten vertellen en.. een standaard moeten toepassen die voor dieren onderling geldt. Om nu een culturele traditie te veroordelen omdat die stier (400 - 600kg) wordt uitgedaagd door een mens 80 kg gaat mij iets te ver. In Pamplona lopen de mensen ook op deze gladde straat en tot op heden zijn er meer mensen dan stieren in deze loop gewond geraakt. Dan het stierengevecht: oké het wordt bloederig en de stier gaat dood maar daarvoor heeft hij 5 jaar in de heuvels gelopen. Het gevecht gaat op leven en dood en geloof me; de stier kent geen genade. Bijna elke week wordt er wel een stierenvechter het ziekenhuis in gewerkt. Als dier kan je geen eervoller dood genieten, met alle respect en publiek. Er is één stierenvechter die aan regels gebonden zogenaamde figuren moet maken om de brute kracht van de stier te ontwijken. Dat het de stierenvechter in de regel lukt is het lot, maar het is eervol en respectvol naar de stier. De stier, vol van adreline kan zijn leven verdedigen en kan zelfs de stierenvechter verwonden. En dat na een leven compleet in zijn element: De spaanse heuvels! Ik vind het slachthuis een slechter alternatief en daar vinden zijn meeste soortgenoten hun einde. De natuur is lang niet zo vriendelijk als sommige mensen dat zouden willen en cultuur en traditie herinneren ons aan de harde natuurwetten van het lot en gevaar. Joannes: Geen absolute fan maar ook geen betweter

 • jan10

  Beste Joannes :mischien moeten we jouw ook eens een paar speren in je ruggengraad porren voor de lol ,mischien ga je dan er anders over nadenken.
  Dit hoort in Europa niet thuis.

 • joannes

  Beste Jan10 je reactie zegt alles. Hoe kan je geweld tussen mensen vergelijken met een overigens bloederige traditie, waar ik geen fan van ben zoals ik schrijf maar, waarvan ik wel de culturele en historische waarde kan herkennen. Europa kent vele verschillende tradities en gebruiken en wanneer we met elkaar willen leven zullen ook deze zaken moeten tolereren en proberen te begrijpen. Overigens wordt er niet voor de lol met de stier gevochten: het gevecht is op leven en dood. Ook in de straat gaat het op leven of dood en de stier is hier in het voordeel want hij heeft 2 hoorns waarmee hij je eenvoudig kan doden. Dat de mensen in een massa aan dat gevaar blootgesteld willen worden is mij ook een raadsel maar elk jaar zijn er meer mensen die dit graag doen. Ik kan me niet voorstellen dat iemand zich veilig voelt in die straat!

 • JoeyK

  Dont mess with the bull..

 • jan10

  Beste Joannes ,je steld dat het op leven of dood gaat is niet juist .
  De stier word als hij de vechter tegen de grond drukt met man en macht weggewerkt door hulptroepen en ik zie altijd maar 1 stier.
  Het is gewoon een sport Anno 1800 en niet 2012.
  Als deze beelden van slippende en vallende stieren hier van een slachthuis of veemarkt komen ,gooien ze je in het gevang.
  Dan hebben ze het over 1 Europa, nou nog mijlen ver te gaan.

 • joannes

  Beste Jan10, Het lijkt me logisch dat wanneer een mens voor een stier nog gered kan worden je de stier afleid om hem te verhinderen de mens dood te drukken of te spietsen. Want de stier kent geen genade! Maar in essentie is het stierenvechten aan uiterst strikte regels gebonden en elke actie om de stier niet fair te behandelen worden uitgefloten en afgekeurd door publiek en de arena commisaris. De stier moet fit en in goede conditie zijn! De stierenvechter moet de stier misleiden voor zijn veiligheid. En hij staat in principe alleen voor de stier van 400 tot 600 kg. DIt is een traditie die, wanneer je het een keer hebt mee gemaakt, je afvraagt wat het met de mensen doet die er naar kijken. Ze zien het gevaar, de angst,intelegentie, de kunst van misleiden, de brute kracht, de dood,enz,..... zaken die je in het dagelijkse leven het liefst voorbij loopt maar je altijd een keer tegen zal komen. Het herinnert je aan het leven! Iets wat velen zich in het alle dag leven niet realiseren.

 • jan10

  Dom geklets ,ga ik verder niet op in .

 • joannes

  Beste Jan10 dat je er verder niet op in wil gaan is je goed recht maar een mening hebben over een cultureel gebruik, waar overigens dagelijk gerapporteerd wordt in elke Spaanse Krant, zonder je erin verdiept te hebben, is intolerant en kan leiden tot de grootste samenlevings problemen. Ook in EU.

 • jan10

  Gelukkig ben ik niet zo tolerant.

 • joannes

  Beste Jan 10, dan voorzie ik dat we nog heel wat problemen krijgen in de EU. Spanje is meer dan feesten en zonnige stranden! Zoals alle EU landen wel hun bijzonderheden hebben. Wanneer dan een zekere Jan10 opstaat met de mededeling dat ¨Dit niet kan in de EU¨ weet ik bijna zeker dat er zeker een Juan, of Johan, of John, is, die iets anders roept! Dus samenleven is meer dan roepen! Maar zeker in het begin,(we zijn al bijna 20 jaar serieus bezig) veel tolerantie om elkaar te leren begrijpen.

 • jan10

  Volgens mij barsten we al van de problemen ,vooral daar.

Laad alle reacties (10)

Of registreer je om te kunnen reageren.