Rundveehouderij

Nieuws 1046 x bekeken 1 reactie

FrieslandCampina moet nog kwart inkopen verduurzamen

Amersfoort - Van de 4 miljard euro aan niet-zuivel grondstoffen die FrieslandCampina jaarlijks inkoopt is ongeveer 3 miljard duurzaam geproduceerd. Ongeveer 1 miljard aan waarde is dat (nog) niet.

Dit blijkt uit het duurzaamheidsjaarverslag van de onderneming. Om ook het laatste miljard aan grondstofinkopen uit duurzaam producten te laten bestaan, is een actieplan opgesteld. Op grond van een puntensysteem is in kaart gebracht welke grondstoffen niet duurzaam worden geproduceerd. Vervolgens is een top tien gemaakt van welke producten in de toekomst uitsluitend als duurzaam product mogen worden ingekocht. Voor een aantal grote producten is FrieslandCampina al een heel eind op weg. Vorig jaar werd bereikt dat uitsluitend nog duurzame palmolie werd ingekocht, in 2014 wil het bedrijf volledig overstappen op duurzame cacao en in 2015 wil het bereiken dat de veehouders alleen nog maar duurzame soja gebruiken in het veevoer. Een lastig probleem bij een aantal grondstoffen is volgens FrieslandCampina dat daarvan nog geen duurzame varianten beschikbaar zijn. Bovendien is de vraag naar duurzame grondstoffen momenteel groter dan het aanbod daarvan.

Dochterbedrijf FrieslandCampina Kievit koppelt per 1 augustus haar op palmolie gebaseerde producten direct aan de duurzaam geproduceerde grondstof.

Behalve op de inkoop van duurzame grondstoffen, let FrieslandCampina ook op gebruik van duurzame energie, energiebesparing en terugwinning van warmte. Zo is een vergisteringsinstallatie in Borculo geoptimaliseerd, zodat meer biogas wordt geproduceerd (voor eigen verbruik) en minder slib. Verder worden in onder meer Beilen nieuwe sproeidroogtorens gebouwd die 20 procent minder energie gebruiken dan de bestaande en worden indampers zuiniger gemaakt door extra gebruik van warmteterugwinning.

Eén reactie

  • politiek

    Uiteraard een belangrijkijk aandachtspunt, echter nog belangrijker is de inkoop (melk) die duurzaam is geproduceerd. Denk aan milieu, welzijn , en gezondheid. Als je daar loopt te prutsen, is inkoop niet zuivel-producten een bijzaak.

Of registreer je om te kunnen reageren.