Rundveehouderij

Nieuws 520 x bekeken

Fokwaarde voerefficiëntie vooral op basis van DNA

Wageningen – Tien partners uit negen landen hebben voeropnamegevens van 9.000 koeien met in totaal 12.000 lactaties verzameld en in één dataset ondergebracht. Met deze dataset wordt de komende maanden gewerkt aan een genomische voorspelling (op basis van DNA profiel) waarmee de afzonderlijke landen weer een eigen fokwaarde voor voerefficiëntie kunnen schatten.

Van de 9.000 dieren in de dataset is van 6.400 het DNA bekend. Het voordeel van een genomische voorspelling is dat op deze manier het lastige meten van alle individuele voeropamen van het dier wordt omzeild. Mede op basis van de DNA gegevens is te bepalen of een koe wel of juist niet efficiënt is. Met een nog te ontwikkelen fokwaarde voerefficiëntie kunnen veehouders fokken op een efficiëntere veestapel. Dat drukt voerkosten en waarschijnlijk daalt ook de methaan en ammoniakemissie, waardoor ook het milieu minder belast wordt.

Het project heeft de naam ‘Global Dry Matter Initiative’ gekregen en hoopt komend voorjaar de resultaten te kunnen presenteren. Volgens Roel Veerkamp van Wageningen-UR duurt de werkelijke introductie van de fokwaarde voerefficiëntie zeker nog wel tot 2015.

Of registreer je om te kunnen reageren.