Rundveehouderij

Nieuws 856 x bekeken 5 reacties

Botervoorraad blijft gestaag groeien

Brussel - De voorraad boter in Particuliere Opslag (PO) bij de Europese Unie blijft gestaag toenemen, zo blijkt uit de jongste rapportage van de Europese Commissie.

In de voorbije week is ruim 5.300 ton nieuwe boter voor opslag aangemeld. Daarmee zit 109.805 ton boter in opslag. Daarvan is het grootste deel, bijna een derde, aangemeld via Nederland. Het gaat om een hoeveelheid van 34,550 ton. In Duitsland is 19.878 ton aangemeld, in Ierland en Frankrijk achtereenvolgens 17.671 en 16.673 ton. Van de ruim 5.300 ton boter die in de voorbije week is aangemeld, is 1.656 ton afkomstig uit Ierland, vanuit Nederland 1.168 ton.

Laatste reacties

 • joannes

  Wie verdienen hieraan! De boeren voor wie het bedoelt is niet want die protesteren nu al in 4 landen over te lage prijzen. Ik vermoed dat het een aantal opslag bedrijven zijn, de zuivel verwerkers en niet te vergeten de bureaucratie want het moet geregistreerd en gecontroleerd worden. Deze opslag valt alleen goed te praten wanneer we tegenslagen verwachten en we een hongersnood moeten weerstaan. In tijden van overproductie zouden er direct capaciteits reducties moeten worden toegepast. Maar ondertussen worden nog steeds capaciteits uitbreidingen in de melkproductie fors gesubsidieerd! De inconsequentie is totaal in subsidieland!

 • politiek

  @ joannes. Ik weet het ook niet en tevens heb ik niet de indruk dat ze dat zelf bekend zullen maken. Frieslandcampina en andere melkfabrieken mogen uiteraard ook gerust reageren. Het lijkt me stug dat die het niet weten wie hier aan verdienen. De verliezer is de burger wiens besteedbaar inkomen weer heeft zien dalen dit jaar. De winnaars zijn de ambtenaren, bureaucraten, enz. denk ik. Of de melkveehouders over dit vraagstuk winnaars zullen zijn heb ik zo mijn twijfels want deze gigantische hoeveelheid opslag blijft wel boven de markt hangen wat prijdrukkend zal werken. Onbegrijpelijk dat deze sector dit zelf accepteerd.

 • Mozes

  Interventie is zowel in belang van veehouders als van consumenten. Bij overschot uit de markt halen voorkomt dat de prijs steeds verder daalt. Als de interventie er niet was geweest hadden we nu een melkprijs die vele centen per liter lager zou zijn. Bij schaarste wordt het weer op de markt gebracht waardoor een extreme prijspiek wordt voorkomen wat weer in het belang van de consument is.
  Interventie voorkomt dus extreme prijsdalen en extreme prijspieken.

 • joannes

  Mozes ik vraag me af, of interventie niet juist het tegenovergestelde bereikt met, waarvoor de boer denkt dat het bedoeld is. Het stabiliseert... Ok! Het voorkomt diep negatieve rendements uitslagen..Ok! En daarmee wordt de landbouw met de vele ¨natuur¨ risico´s bijna een normaal bedrijf is het idee. Zelfs een bedrijfs tak die beschermd is voor te grote negatieve risico´s. Het gevolg is, dat , bedrijven goed gefinancierd kunnen worden en dat er zelfs superwinsten gescoord worden omdat bij natuur problemen er geen prijs limits zijn aan de bovenkant. Een prima bedrijfs tak dus om met gereduceerd risico overproductie te ontwikkelen. En... dat is ook gebeurd! Niet in het belang van de producent maar in het belang van de consument. De producenten beconcureren elkaar in deze ¨veilige¨omgeving met kostprijsverlaging. Om maar vooral op de eerste rij te zitten bij incidenten. Wanneer er geen interventie zou zijn, zouden minder boeren geintresseerd zijn, en zouden de blijvers reserves kunnen opbouwen voor slechte jaren. De negatieve risico´s zouden de positive risico´s minstens evenredig compenseren. De volatiliteit zou voorkomen dat collegas elkaar voordurend beconcureren!

 • Mozes

  Op de eerste plaats ligt de interventie op zo'n laag niveau dat bij die prijs niets meer verdiend wordt.
  Zonder interventie zullen vooral boeren overleven met weinig financiering en boeren met flinke nevenninkomsten ( vrouw met volledige baan buiten huis)
  'Bij natuur problemen geen prijslimid aan de bovenkant'? Bij natuurproblemen, dus schaarste wordt de interventievoorraad op de markt gebracht waardoor de prijs gedrukt wordt.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.