Rundveehouderij

Nieuws 1328 x bekeken 1 reactie

AbRes Rund onderzoekt langetermijneffect voeren antibioticamelk

Den Haag - AbRes Rund (stuurgroep antibioticumresistentie rund- en melkvee) gaat onderzoeken welk langetermijneffect het voeren van antibioticamelk heeft bij de ermee gevoerde koeien. Dat zegt AbRes-voorzitter Toon van Hoof.

Veel melkveehouders voeren nog dagelijks melk van met antibiotica behandelde koeien aan kalveren. Bijna de helft van de melkveehouders in het Boerderij-lezerspanel voert antibioticamelk aan de kalveren. Dat is een weerspiegeling van de melkveesector. Veehouders kweken daarmee volgens diverse deskundigen in de jongveeopfok resistentie tegen antibiotica. Zelfs in een minimale dosering is het niet medicinaal voeren van antibioticamelk volgens Inge van Geijlswijk, apotheker van de faculteit diergeneeskunde van Universiteit Utrecht, schadelijk. Jonge dieren hebben nog geen functionele pens. De effecten van orale antibiotica geven bij kalveren veel meer resistentievorming dan bij behandeling in bijvoorbeeld de spier bij het moederdier. Ook is er risico op het ontstaan van een verstoring van de eerste darmflora, met diarree als gevolg. Volgens Tine van Werven, dierenarts bij de universitaire landbouwhuisdierenpraktijk in Harmelen, zou wanneer een moederdier is behandeld een kalf pas melk moeten drinken als de wachttijd van het antibioticum volledig is verstreken. Caroline Huetink, voorzitter van de vakgroep herkauwers van de KNMvD is fel tegen het voeren van antiobioticamelk. "Naast de gevaren voor resistentievorming speelt ook de wisselende samenstelling van de antibioticamelk."

Van Hoof stelt namens AbRes dat de problemen van het voeren van antibioticamelk bekend zijn. Tot het onderzoek van AbRes is afgesloten worden geen maatregelen getroffen. Hij vindt het instellen van een verbod op vervoedering van antibioticamelk zinsloos. “Daarvoor is controle te moeilijk.”

Eén reactie

  • saskia1993

    Staat het onderzoek online?

Of registreer je om te kunnen reageren.