Rundveehouderij

Nieuws 3504 x bekeken 1 reactie

Zuurtegraad melk hoger bij AMS

Ede - Melken met een automatisch melksysteem (AMS) vergroot het risico op een hogere zuurtegraad in de melk ten opzichte van conventioneel melken.
Dit stelde Harm Wemmenhove, onderzoeker melkwinning aan de Wageningen UR tijdens een studiemiddag over melkkwaliteit.
Op basis van een proef op achttien bedrijven bleek dat de zuurtegraad bij AMS-bedrijven gemiddeld 0,15 mmol/100 gram vet hoger ligt. Het verschil wordt vooral  veroorzaakt door langere leidingen, meer luchtinlaat, het wegblazen en het koelen van de melk.
Wemmenhove stelde verder dat de bezoekfrequentie van oudmelkte koeien aan de robot verlaagd moet worden. Reden is dat een lagere melkgift per melkbeurt de gevoeligheid van het melkvet negatief beïnvloedt. Hij kijkt liever naar het lactatieniveau dan naar de kilo’s melk die zo’n koe geeft.
Een versmelkte koe start ook met een lage productie, maar heeft juist drie melkingen per dag nodig om de stijgende productie op te vangen.
De invloed van de AMS of vaker melken per dag werd bevestigd uit onderzoek van Schothorst Feedresearch en het NIZO. De Schothorst onderzocht de afgelopen twee jaar in opdracht van het Productschap Zuivel de invloed van melktechniek en voeding op de zuurtegraad van het melkvet.
De zuurtegraad van melk blijkt bij een grasrantsoen ook iets hoger dan bij een maïsrantsoen. Het verstrekken van verzadigde of onverzadigde vetzuren is een aandachtspunt bij vaker melken. Rantsoenen met meer verzadigde vetzuren in de melk hebben een negatief effect op het melkvetzuur. Verzadigde vetzuren maken het melkvet gevoeliger voor beschadigingen. Over de invloed van antioxidanten op het melkvetzuur werd onvoldoende duidelijk. Naar dit aspect wil het Schothorst verder onderzoek doen.

Eén reactie

  • Koeienboer

    En nu het nieuws van vandaag? Dit is toch al lang bekend? (Trouwens het verschilt per bedrijf, na 10 maanden robotmelken nog geen significant verschil gemerkt!)

Of registreer je om te kunnen reageren.