Rundveehouderij

Nieuws 1075 x bekeken

Zuivelmarkt stabiliseert maar melkprijzen nog even op retour

Kiel - De door de verwerkers uitbetaalde melkprijzen volgen op de korte termijn nog een neerwaartse trend, maar op de spotmarkt tekent zich stabilisatie af.

Dat zegt het Duitse zuivelmarktbureau ZMB. Ook de grondstofwaarde van melk, een maandelijks door voedingseconomisch instituut Ife in Kiel berekende prijsindicator, heeft volgens deze instelling het dieptepunt voorlopig bereikt. Dat de producentenprijzen van melk desondanks nog niet op het dieptepunt zijn, komt omdat hier de daling van de marktprijzen nog niet volledig is doorgewerkt, aldus het ZMB. Positieve factoren zijn een teruglopende Duitse melkproductie, de verbeterde concurrentiepositie van de EU door de gedaalde eurokoers, en de mede door de lagere prijzen aantrekkende vraag. Het Ife noteert als grondstofwaarde voor mei 25,3 cent per kilo vrij geleverd aan de verwerker, bij 4 procent vet. Mei vorig jaar was de grondstofwaarde 36,2 cent en in april dit jaar 26,9 cent per kilo.

Of registreer je om te kunnen reageren.