Rundveehouderij

Nieuws 4867 x bekeken 1 reactie

Vuile spuit voldoende voor missen premie

Den Haag - Het hebben van een oude spuit met daarin resten van de stof amphenicol is voldoende voor een vleesveehouder om zijn Europese toeslagen mis te lopen.

Dit blijkt uit een uitspraak van het College van beroep voor het Bedrijfsleven (CBB).

Gevolg van de vondst van de vervuilde injectiespuit is dat de betreffende veehouder ruim €126.000 aan Europese toeslagen moet terugbetalen. De injectiespuit is al in 2005 gevonden bij een inspectie door de Algemene Inspectiedienst (AID) van het toenmalige ministerie van LNV.  Bij de veehouder werd een controle uitgevoerd omdat er in het verleden al vaker overtredingen waren vastgesteld. Daardoor was hij in 2004 ook al uitgesloten van Europese rundvleesbetalingen.

De betreffende veehouder ontkende dat hij de verboden groeibevorderaar chlooramphenicol heeft gebruikt om zijn dieren mee te behandelen. Flesjes of andere verpakkingen waarin de stof kon hebben gezeten zijn ook niet gevonden op het bedrijf, alleen twee oude spuiten, waarvan er éen chlooramphenicol bleek te bevatten. Dat werd achteraf door het Rikilt vastgesteld. De AID'er die de spuiten vond, gebruikte kurken om de naalden van de injectiespuiten in te steken. Volgens de veehouder moet de ene spuit zijn besmet door chlooramphenicol afkomstig vanuit zo'n kurk. In die redenering ging het CBB niet mee.

De rechter meende met de AID dat alles er op wijst dat de verboden stof op het rundveebedrijf zelf is toegepast en in de gevonden spuit is gebruikt. Daar komt bij dat wettelijk is vastgelegd dat vleesveehouders geen verboden groeibevorderaars op het bedrijf aanwezig mogen hebben.

De definitieve uitspraak in deze zaak heeft lang op zich laten wachten, omdat de veehouder eerst een procedure bij het ministerie moest doorlopen.

Eén reactie

  • Mels

    Het mag niet op het bedrijf aanwezig zijn en daarmee basta,daar heb je als boer voor te zorgen,geheel terecht dunkt me of er moet AID opzet in het spel zijn maar dat bewijs je nooit.

Of registreer je om te kunnen reageren.