Rundveehouderij

Nieuws 792 x bekeken

Uittocht Britse melkveehouders zwakt af

Londen - Meer dan één op de drie Britse melkveehouders denkt de komende twee jaar in het bedrijf te investeren om de productie verder op te voeren. Niet meer dan 7 procent van de boeren overweegt met melkvee te stoppen. Dat is nog niet de helft van een jaar geleden.

"Het vertrouwen onder de melkveehouders is duidelijk toegenomen", aldus het zuivelproductschap DairyCo op grond van zijn jaarlijkse enquête naar de intenties van de boeren voor de komende jaren. Het percentage boeren dat het bedrijf wil uitbreiden, ligt op het hoogste peil sinds DairyCo in 2004 met het onderzoek begon.

Aan de andere kant is het aantal uittreders erg laag. "Dit zou betekenen dat de komende twee jaar dagelijks gemiddeld 1,2 boeren met melkvee stopt, terwijl dat de afgelopen tijd op 2,2 lag." Een meerderheid van de boeren stelt ook dat ze veel of zelfs buitengewoon veel vertrouwen in de toekomst hebben.

Uit het onderzoek blijkt verder dat de melkprijs als belangrijkste zorgenkindje is vervangen door de hoge voerkosten. Vorig jaar stelde nog 56 procent dat ze zich het meeste zorgen maakten over die melkprijs, nu ligt dat op 24 procent. Aan de andere kant zegt één op de drie ondervraagden dat de voerkosten bovenaan hun ‘zorgenagenda’ staat.

DairyCo vermeldt verder dat minder dan een derde van de Britse melkveehouders voor zijn inkomen volledig afhankelijk is van de melk. Bij de boeren die met melken willen stoppen, ligt dat echter op 41 procent.

Of registreer je om te kunnen reageren.