Rundveehouderij

Nieuws 1672 x bekeken

Slepende melkziekte kost €27.600 per jaar

Doetinchem - Britse melkveehouders verliezen jaarlijks €27.600 door slepende melkziekte.

Dit meldde dierenarts Dick Esslemont tijdens het World Buiatrics Congress in Lissabon. Deze kosten op basis van een koppel van 100 koeien met een productie van 8.000 liter worden veroorzaakt door een lagere melkopbrengst, vruchtbaarheidsproblemen en lebmaagverdraaiïng.

Vruchtbaarheidsproblemen verlengen de tussenkalftijd met gemiddeld 22 dagen. Bovendien hebben koeien metslepende melkziekte een verhoogde kans om de aandoening in een latere lactatie weer te krijgen.

De prevalentie van slepende melkziekte is afhankelijk van de genetische eigenschappen. In een gevoelige koppel heeft 3 procent van de dieren  klinische slepende melkziekte, 30 procent heef de subklinische vorm. Dit laatste bevestigd onderzoek van Alastair Macrae van de Royal School of Veterinary Studies in Edinburgh onder 40.000 koeien op 1.200 Britse melkveebedrijven. Macrae wijst twee cruciale periodes aan waarin koeien meer risico lopen, namelijk de laatste 10 dagen voor het kalven en de eerste 21 dagen na het kalven. Uit de bloedstalen van droge koeien blijkt ruim 27 procent al te kampen met een negatieve energiebalans. Dit zijn met name gevallen van subklinische slepende melkziekte, klinische melkziekte komt maar bij 1,4 procent van de gevallen voor, stelt Macrae.

In de periode 10 tot 20 dagen na kalven neemt het percentage klinische gevallen op tot 3,2 procent en blijft het percentage subklinisch gelijk. Management en voedingsbeheer blijven het antwoord op een negatieve energiebalans bij de koe.

Of registreer je om te kunnen reageren.