Rundveehouderij

Nieuws 618 x bekeken

Schmallenberg rukt op in Oost- en Zuid-Europa

Brussel - Landen in Oost- en Zuid-Europa moeten dit seizoen rekenen op een toenemend aantal besmettingen met het Schmallenbergvirus bij runderen en schapen. Die verwachting spreekt een expertgroep van de Europese voedselveiligheidsautoriteit Efsa uit.

De Efsa heeft een analyse gemaakt van de verspreiding van het virus in het afgelopen jaar en op basis daarvan een voorspelling gedaan over de verspreiding van dit jaar. Hoewel niet zeker is dat vee dat dit jaar is besmet, nu weerstand heeft tegen het virus, gaan de experts daarvan wel uit.
Volgens het verspreidingsmodel dat de epidemiologen gebruiken zal het virus dit jaar net zo hard toeslaan als vorig jaar, maar vooral in regio's die vorig jaar nog niet zijn getroffen. "Het meest waarschijnlijk is dat het komende seizoen de regio's getroffen worden ten zuiden en ten oosten  van de gebieden die eerder werden geraakt", aldus de onderzoekers.
De mate van verspreiding hangt van veel factoren af, waarbij het aantal dieren op een bedrijf en de dichtheid van bedrijven in een gebied een rol speelt.
Volgens de modellen zal praktisch de gehele Europese Unie, met uitzondering van de Scandinavische landen, te maken krijgen met uitbraken.

Of registreer je om te kunnen reageren.