Rundveehouderij

Nieuws 1082 x bekeken

Hogere omzet en minder winst Milcobel

Brecht - De omzet van de Belgische zuivelonderneming Milcobel is in 2011 toegenomen met 8 procent naar 885 miljoen euro. Het netto-resultaat daalde met 27 procent naar 4,4 miljoen euro, na een nabetaling van 1,1 miljoen euro. De algemene vergadering is akkoord gegaan met een dividend van 1,1 miljoen euro, zodat 3,4 miljoen euro wordt toegevoegd aan de reserves. Dat heeft de onderneming bekend gemaakt tijdens haar algemene vergadering in Brecht.

De uitbetaalde melkprijs is met 6,4 procent gestegen ten opzichte van 2010. Met een vetgehalte van 42,56 gram per liter en een eiwitgehalte van 35,12 gram per liter werd een gemiddelde melkprijs uitbetaald van €34,67 per 100 liter. Alleen in 2007 betaalde Milcobel een betere melkprijs.
De aanvoer van ledenmelk is in 2011 verder toegenomen met 1,4 procent tot een totaal volume van 1,1 miljard liter. Het aantal actieve leden daalde met 6 procent naar 3095. De gemiddelde omvang van een Milcobel-ledenbedrijf in 2011 was 359.759 liter. Dit is een toename van 8 procent in vergelijking met 2010.
Na overleg met leden, bestuur en directie heeft Milcobel besloten door te gaan op eigen kracht. Dat wil zeggen dat de onderneming niet op zoek gaat naar een fusiepartner binnen de EU, ondanks het fusiegeweld van de afgelopen tijd. "We zien risico maar vooral ook mogelijkheden vertaald in plannen die te uitdagend zijn om niet uit te voeren", zegt coöperatievoorzitter Guido Veys. De klemtoon ligt volgen Veys op beter en beter. Om de uitgangspositie van de onderneming te verbeteren versterken de leden het eigen vermogen van de groep door een extra kapitaalinbreng van 1 euro per 100 liter over 4 jaar gespreid. Samenwerking met een soortgelijk bedrijf als Milcobel buiten de EU wordt niet uitgesloten.

Of registreer je om te kunnen reageren.