Rundveehouderij

Nieuws 2363 x bekeken

Geen superheffing voor België

Court-St.-Etienne – Melkveehouders in België hoeven over het afgelopen melkjaar (2011/2012) geen superheffing te betalen. Dat hebben de Vlaamse en Waalse landbouwadministraties aan de Belgische Confederatie van de Zuivelindustrie (BCZ) laten weten.

De BCZ had er al eerder bij de landbouwadministratie op aangedrongen om snel duidelijkheid te geven over eventueel te betalen superheffing. Landbouworganisaties hadden daarom gevraagd zodat de voorschotten die geïnd zijn bij de grote quotumoverschrijders zo snel mogelijk kunnen worden terugbetaald. Melkkopers hebben in het afgelopen melkjaar, op aandringen van de BCZ, voorschotten ingehouden om zich in te dekken tegen het risico wat betreft de inning van superheffing. Dat kon door de melkprijs in te houden bij grote overschrijders.

Het nationale quotum van België is voor het zevende jaar op rij niet volgemolken. De Belgische Boerenbond waarschuwde eerder dit melkjaar echter nog voor een mogelijke quotumoverschrijding. In 2009 en 2010 kwam er in België telkens meer dan 100 miljoen liter melk per jaar bij. In 2011 is de groei wat kleiner, namelijk 45 miljoen liter melk. Dit is een plus van 1,4 procent. De ruim 3,2 miljard kilo melk is geleverd door 9.145 leveranciers, opnieuw 4 procent minder dan het jaar voordien. De gemiddelde levering in België is in 2011 met bijna 6 procent gestegen tot 356.000 liter. In Nederland ligt de gemiddelde levering op 611.000 liter.

Of registreer je om te kunnen reageren.