Rundveehouderij

Nieuws 778 x bekeken

FrieslandCampina in kaasafzet supers

Amersfoort/Dublin - FrieslandCampina wil kaasverpakker IDB Belgium overnemen van coöperatie Irish Dairy Board. Het in Genk gevestigde bedrijf boekte vorig jaar een omzet van ongeveer 100 miljoen euro.

Voor FrieslandCampina is de overname interessant omdat het daarmee naar eigen zeggen de supermarkten rechtstreeks kan bedienen met allerlei soorten kaas. Tot nu toe zit FrieslandCampina vooral met merkkazen in het supermarktkanaal. Een groot deel van de kaasafzet richting supers wordt aan de kaashandel overgelaten.

De aankoop van IDB Belgium volgt op de aankoop van Van de Kraats Kaas door DOC en Vergeer Kaas eerder dit jaar en op de recente aankondiging van A-Ware en Fonterra dat zij samen in de kaasproductie en verwaarding van wei in Nederland willen stappen. De voorgenomen overname van IDB Belgium is volgens een woordvoerder van FrieslandCampina echter geen reactie op welke ontwikkeling bij andere bedrijven dan ook. Het vloeit volgens hem gewoon voort uit de plannen voor 'route 2020'.

IDB Belgium stond te koop omdat de onderneming voor het Ierse moederbedrijf geen strategische meerwaarde meer had. De Ierse zuivelcoöperatie stelt haar Belgische dochter bij een bedrijf als FrieslandCampina beter af is. IDB wil het geld dat vrijkomt met de verkoop steken in andere activiteiten. IDB Belgium raspt, snijdt en verpakt kazen van allerlei herkomsten en verkoopt die aan supers en horeca. Kenners van de kaasmarkt noemen het een bedrijf dat vooral actief is in het goedkopere segment, maar dat hoeft niet zo te blijven. De verwachting is dat FrieslandCampina de productie bij IDB Belgium flink zal opvoeren, onder meer door eigen kaasstromen daarheen te geleiden. Het bedrijf heeft vijftien verpakkingslijnen.

Qua omzet is de overname van IDB Belgium te vergelijken met de omzet van Van de Kraats. Voor de overname heeft FrieslandCampina nog de goedkeuring nodig van de mededingingsautoriteiten in zowel Nederland, België als Duitsland. FrieslandCampina hoopt IDB Belgium eind juli te hebben afgerond.

Of registreer je om te kunnen reageren.