Rundveehouderij

Nieuws 757 x bekeken

Fonterra wil duidelijk mandaat voor wijziging kapitaalstructuur

Auckland - Fonterra wil een duidelijk mandaat voor het wijzigen van de kapitaalstructuur van de onderneming.

Op 25 juni stemmen de leden over het veel besproken Trading Among Farmers. In theorie kan de wijziging worden doorgevoerd als meer dan 50 procent van de leden voor stemt. Coöperatievoorzitter Henry van der Heyden vindt dit echter niet voldoende. Het bestuur voert de wijzing volgens hem niet door als er geen grote meerderheid voor stemt.

Het voorstel biedt de mogelijkheid aan derden om toekomstige dividenden van Fonterra te verwerven. Leden-melkveehouders die aandelen Fonterra bezitten, mogen die dividenden namelijk doorverkopen aan externe partijen, zo is het voorstel. De vrees is echter bij boeren dat deze mogelijkheid juridisch gezien niet goed genoeg is dichtgetimmerd om derden definitief buiten de deur te houden. Boeren zijn bang voor mazen in het net. Fonterra verzekert dat dit niet het geval is en dat de leden-melkveehouders 100 procent eigenaar van de onderneming blijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.