Rundveehouderij

Nieuws 532 x bekeken

Fonterra gaat door met verhandelbare aandelen

Wellington - Het bestuur van de Nieuw-Zeelandse zuivelcoöperatie Fonterra heeft besloten om het nieuwe Trading Among Farmers (TAF) door te zetten.

Het besluit komt nadat 66,5 procent van de leden maandag voor het nieuwe systeem stemde in een buitengewone ledenvergadering. Fonterra wil in november dit jaar beginnen met de interne markt voor aandelen in de coöperatie.

“Ik heb er vertrouwen in dat de leden hier nu achter gaan staan”, vertelt voorzitter Henry van der Heyden. “Een aantal procenten hogere uitkomst was fijn geweest, maar ik verwacht dat de meeste boeren nu achter de coöperatie gaan staan. We zijn een verenigde familie. Zo is het altijd geweest. Door de intense discussies van de afgelopen paar jaar zijn we hier als coöperatie sterker uitgekomen. Dit is het duidelijke mandaat waar het bestuur naar op zoek was en het bestuur is unaniem in zijn voornemen om TAF door te zetten."

"De leden stemden met twee tegen één voor het voorstel", vervolgt Van der Heyden. "Ik denk dat dat een sterk signaal is. Het is de ‘cooperative way’ dat je soms nog eens iets opnieuw moet terugbrengen naar je leden. Dat we in november nog eens moeten terugkeren naar de extra beschermingsmaatregelen is niet een probleem. Vanaf vandaag is het weer ‘business as usual’. ”

Tot in de laatste minuten bleef de discussie over Fonterra’s Trading Among Farmers verhit en verscheurd. Gepassioneerde voor- en tegenstanders wisselden elkaar af vanuit zeven locaties die via satelliet verbonden waren.

Zelfs de Nederlandse CEO van Fonterra, Theo Spierings, was met de vergadering elektronisch verbonden vanwege aanwezigheid in Nederland. Van de ruim 10.000 leden van Fonterra waren er 1.100 aanwezig in één van de diverse locaties. 85 procent van de leden stemde via internet, de post of tijdens de vergadering.

De afgelopen drie weken vonden ruim 65 lokale bijeenkomsten plaats overal in het land.

Formeel was een meerderheid van 50 procent van de stemmen vóór TAF voldoende om het voorstel te accoderen. In juni 2010 was er immers al een stemming geweest over de hoofdlijn van het voorstel, die toen in de statuten is vastgelegd.

Destijds stemde 90 procent vóór. De uitwerkingen van de voorstellen in de twee jaar sindsdien vereisten geen nadere statutaire aanpassingen. Formeel kon het bestuur daarom de lat ‘laag’ leggen. “Ik heb er nog niet echt over nagedacht waarom 25 procent van de leden toen voor stemden en nu tegen. Wat voor mij belangrijk is, is dat tweederde van de leden nu wel duidelijk zegt dat we hiermee door moeten gaan”, aldus Van der Heyden.

Een aantal belangrijke aanvullende amendementen in het voorstel om 100 procent boereneigendom en zeggenschap te beschermen, haalden het niet. Voor deze wijzigingen was een driekwart meerderheid nodig. Ze kregen 72,8 procent van de uitgebrachte stemmen.

Het Fonterra-bestuur zal tijdens de eerstvolgende algemene vergadering in november deze wijzigingen opnieuw in stemming brengen.

Of registreer je om te kunnen reageren.