Rundveehouderij

Nieuws 737 x bekeken

Europese rechter oordeelt over boot-vee

Dijken - Melkveehouder Gerben Brouwer uit het Friese Dijken wil zijn jongvee hanteerbaar houden, om ze gemakkelijk met de boot te kunnen vervoeren. Volgens het ministerie is hij in overtreding. De Europese rechter zal donderdag een uitspraak vellen over de kwestie.

Brouwer houdt zijn jongvee al sinds jaar en dag aangebonden, omdat hij wil dat zijn dieren goed hanteerbaar zijn. Hij brengt zijn jongvee met een praam vanuit het Friese Dijken via het Koevordermeer noordwaarts via het Prinses Margrietkanaal. "Dat is een druk bevaren route, dan wil je geen problemen op de boot met dieren die niet gewend zijn om aangeboden te staan", zegt de melkveehouder.

Brouwer heeft in 2006 ontheffing gevraagd van het verbod op het aangebonden houden van kalveren (jonger dan zeven maanden). Het ministerie  ging daar destijds niet mee akkoord. In september 2008 kreeg Brouwer controle van de Algemene Inspectiedienst, die constateerde dat de melkveehouder zeven kalveren aangebonden hield.

Daarmee overtreedt Brouwer de Europese regels en krijgt hij een korting van 20 procent op zijn inkomenstoeslag. Omdat de melkveehouder in beroep gaat tegen de korting, komt hij in de zomer van 2011 bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven terecht. Het CBB sluist de kwestie door naar het Europese Hof van Justitie, dat deze week uitspraak doet.

"Het is afwachten wat die oordeelt, maar als het niet mag, dan weet ik niet hoe ik verder moet. Als je ziet wat we teweeg brengen als we met het vee over het meer varen. Dan zijn we een echte toeristische attractie!"

Of registreer je om te kunnen reageren.