Rundveehouderij

Nieuws 1177 x bekeken

Ehec in België

Brussel - In de Vlaamse provincie Limburg zijn 21 Ehec-besmettingen vastgesteld. De bron van de besmetting is waarschijnlijk filet américain. Dat meldt het Belgische voedselagentschap FAVV.

Het FAVV is door het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid van Hasselt op de hoogte gebracht. Het voedselagentschap is direct gestart met onderzoek naar de oorzaak van besmetting. Volgens een woordvoerder lijkt het tot nu toe te gaan om 2 tot 3 karkassen, afkomstig van een slachthuis in België. De eerste uitslagen van de monsterneming (filet américan en dunne lenden) werden positief bevonden op de aanwezigheid van pathogene E. coli 0157. De tracering van vlees dat ook afkomstig is van dit rund werd reeds uitgevoerd en het onder beslag geplaatste vlees wordt vernietigd.

Gisteren werden er nog 19 besmettingsgevallen gemeld maar daar zijn deze ochtend twee nieuwe gevallen bijgekomen. FAVV gaat verder met onderzoek. De besmetting in Vlaanderen is met een variant van de bacterie die elk jaar wel ergens opduikt, meestal door rauw vlees of rauwe melk. Het gaat niet om de zeldzame variant die vorig jaar in Duitsland tientallen slachtoffers eiste. Nederlanders in de grensstreek met het Belgische Limburg hoeven niet te vrezen dat zij met EHEC besmet vlees eten. Het vlees is volgens de jongste resultaten niet naar Nederland uitgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.