Rundveehouderij

Nieuws 1678 x bekeken

Verwaarlozing niet bewezen: geen korting op toeslag

Den Haag - Een rundveehouder uit het Noord-Brabantse Bergeijk wordt niet met 30 procent gekort op zijn bedrijfstoeslag. Het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft bepaald dat het ministerie de veehouder ten onrechte had gekort vanwege het verwaarlozen van zijn dieren. De uitspraak van het CBB is deze week gepubliceerd.

Aanleiding voor de korting op de bedrijfstoeslag was een controle door de Algemene Inspectiedienst in oktober 2009. De AID constateerde dat de veehouder een rund had laten creperen met een ontsteking van 20 tot 25 centimeter omvang aan de rechter voorpoot.

Tijdens de zitting trad dierenarts Marnix Tesselaar op als getuige voor de veehouder. Hij verklaarde dat het dier er slecht uitzag en dat euthanasie de enige mogelijkheid was om het dier uit zijn lijden te verlossen. Maar volgens hem kon niet worden vastgesteld dat de toestand van het dier al enkele dagen duurde, zoals de AID had geconstateerd. Volgens de dierenarts kan de gezondheid van een koe zeer snel, binnen vijf uur, achteruitgaan.

Volgens de rechter was er niet genoeg bewijs om met zekerheid vast te stellen dat het dier al enkele dagen ziek geweest was en dat de boer het dier aan zijn lot had overgelaten. Om die reden werd de korting op het toeslagrecht terug gedraaid.

Of registreer je om te kunnen reageren.