Rundveehouderij

Nieuws 1203 x bekeken

Vanaf half april piek in Schmallenberg-runderen

Den Haag - De meeste besmettingen met het Schmallenberg-virus bij runderen zijn afgelopen maand vastgesteld. Dat blijkt uit een analyse van de gegevens van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA).

In het begin van het jaar (11 januari tot en met 11 februari) werden de eerste runderen positief bevonden voor het virus (4 in totaal). In de twee maanden  erna (11 februari tot 11 maart en 11 maart tot 11 april) kwamen er respectievelijk 52 en 84 nieuwe gevallen bij.

De laatste maand (11 april tot 11 mei) zijn relatief de meeste besmettingen bij runderen vastgesteld (86 nieuwe gevallen). De piek in het aantal meldingen is echter vorige maand te zien toen er 429 nieuwe meldingen van misvormde dieren bij de NVWA zijn binnengekomen. Dit is teruggezakt tot 170 nieuwe meldingen in de afgelopen maand. Het totaal aantal meldingen voor runderen staat nu op 1.247 rundveebedrijven.

Tot en met 11 mei is het Schmallenberg-virus bij 226 runderen, 107 schapen en 6 geiten vastgesteld. 30 rundveebedrijven en 5 schapenbedrijven worden nog onderzocht.

Of registreer je om te kunnen reageren.