Rundveehouderij

Nieuws 516 x bekeken

Vakbonden: schamel aanbod werkgevers zuivelindustrie

Groningen – De werkgevers in de zuivelindustrie doen totaal geen moeite om tot een goede cao te komen. Dat melden de vakbonden CNV Vakmensen en FNV Bondgenoten.

De vakbonden zitten al ruim twee maanden met vertegenwoordigers van de zuivelindustrie om de tafel. ”We willen het signaal afgeven dat de onderhandelingen niet goed verlopen”, aldus FNV-bestuurder Harry Vellenga.
Het loonbod van 1,25 procent is volgens de vakbonden te laag gezien de goede jaren die de zuivelverwerkende industrie achter de rug heeft. De vakbonden vragen om een loonsverhoging van 3 procent en meer invloed van werknemers op hun rooster, zodat werk en privé beter gecombineerd kan worden.
Om de druk op de werkgevers op te voeren hebben de twee vakbonden twee bijeenkomsten voor zuivelwerknemers georganiseerd. De eerste bijeenkomst voor Arla-personeel is op woensdag 2 mei in Nijkerk, en de tweede bijeenkomst voor personeel van FrieslandCampina en overige zuivelondernemingen op donderdag 3 mei in Beilen. Na de bijeenkomst is er een demonstratieve optocht naar de fabriek van FrieslandCampina in Beilen. Vellenga: ”Dit is een van de groeidiamanten van FrieslandCampina.”
”De huidige cao is op 1 april 2012 verlopen”, zegt Vellenga. ”Op 8 mei staat ons laatste overleg met de werkgevers gepland. Wij willen dat er dan een toekomstbestendige overeenkomst ligt, maar de werkgevers maken totaal geen haast. Na vier overleggen zijn we nog geen stap verder.”
Hoewel er bij genoemde protestacties nog geen sprake is van werkonderbreking, sluiten de vakbonden hardere acties bij het uitblijven van een akkoord niet uit.

Of registreer je om te kunnen reageren.