Rundveehouderij

Nieuws 3128 x bekeken 4 reacties

Standaard vreetbreedte voor koeien ontoereikend

Megen - De standaard zelfsluitende voerhekken met een vreetplaatsbreedte van 65 centimeter voor melkkoeien passen niet meer bij de omvang van de moderne melkkoe.

Uit onderzoek van Robin van Dreumel van de HAS in Den Bosch in opdracht van adviesbureau Vetvice blijkt dat koeien een gemiddelde breedte hebben van 73 centimeter. Het onderzoek is uitgevoerd onder 350 melkkoeien, variërend van de eerste tot en met zesde lactatie, met een productieniveau van 8.000 tot 11.000 kilo melk per jaar. Om alle koeien aan het voerhek te kunnen laten staan of te laten vreten is de 65 centimeter vreetplaatsbreedte die het Handboek Melkveehouderij adviseert volgens Vetvice daarom te krap voor oudere melkkoeien en koeien met een hoge productie. Vetvice adviseert op basis van het onderzoek daarom een minimale vreetplaatsbreedte van 70 centimeter te hanteren voor melkgevende koeien.

Koeien die droog staan hebben als gevolg van de dracht een nog dikkere buik. Uit eerder onderzoek bleek dat dit varieert tussen 80 centimeter voor koeien met een gemiddelde productie en 85 centimeter voor koeien op bedrijven met een hoge productie. Vetvice benadrukt het belang van voldoende vreetplaatsbreedte bij deze groep dieren omdat zij áltijd genoeg plaats moeten hebben aan het voerhek om voldoende voer op te kunnen nemen. Bedrijven die nu bezig zijn met nieuwbouw of renovatie zouden met deze kennis rondom benodigde vreetplaatsbreedte rekening moeten houden. Daarbij is niet de huidige melkproductie per koe bepalend, maar de melkproductie die in de toekomst wordt nagestreefd.

Ook de ligboxafmetingen in de vorm van breedte, diepte, kopruimte en plaats van de schoftboom, moeten aagepast zijn op het formaat van de koeien.

Laatste reacties

 • Mels

  Laat Marianne het maar niet lezen,krijgen we gelijk weer kamervragen.

 • info104

  Robin heeft nog nooit in een stal geweest waar alle koeien tegelijk aan het voerhek stonden te eten , er zijn altijd wel plaatsen die vrij zijn ,dus waar zit het probleem , weer iemand die zich moet bewijzen over de rug van een boer.
  Onze koeien mogen best wel lekker tegen elkaar staan om hun maaltijd te nuttigen, Robin zal dat wel niet leuk vinden als hij aan het eten is, maar dat moet hij weten, daar bemoei ik me toch ook niet mee?

 • simpel boerke

  Soms wordt ik wel een moe van heel dat vetvice gebeuren. Alles moet alleen maar zo ruim mogelijk (kan ik zelf ook nog wel verzinnen). Zal best wat opleveren qua diergezondheid en opbrengst, maar ik ben bang dat al die zaken uiteindelijk veel meer kosten wat het ooit op gaat opbrengen. Veel beter is om een optimum te zoeken, voor zowel de boer als de koeien en de portemonnee

 • boertheo

  oftewel als10% van de vreetplekken niet benut wordt kom je op een vreetbreedte van 70 cm/koe, en dus is de overbezetting groter dan berekend op basis van vreetplekken van 65 cm. das alles

Of registreer je om te kunnen reageren.