Rundveehouderij

Nieuws 1347 x bekeken 1 reactie

Staking zuivelindustrie steeds dichterbij

Zoetermeer – De vakbonden in de zuivelindustrie zijn niet tevreden over het cao-eindbod van de werkgevers verenigd in de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO). Dat zegt Harry Vellenga, bestuurder van FNV-bondgenoten.

Dinsdagavond kwam de NZO, na twee maanden van onderhandelen, met een eindbod. Het loonbod van 1,25 procent werd verhoogd naar 1,6 procent vanaf 1 april voor een eenjarige cao. "Volgens ons een verantwoorde stijging van de lonen, gezien de huidige en te verwachten economische situatie", aldus een NZO-woordvoerder. Het gat met de looneis van de bonden, 3 procent, is echter groot. Donderdag wordt door cao-commissie van beide vakbonden, een groep van zo’n 75 werknemers uit het hele land, over het werkgeversaanbod gestemd. Vellenga verwacht niet dat de commissieleden akkoord gaan. “Een loonbod van 1,6 procent is volstrekt onder de maat. De eerste reacties uit mijn achterban liegen er niet om. Twee jaar geleden zijn we, onder druk van de lage melkprijs, ook al met minder akkoord gegaan. Werknemers krijgen het gevoel voortdurend het sluitstuk te zijn.”

Donderdag moet duidelijk worden welke stappen er worden gezet. De vakbondsbestuurder verwacht nog een laatste poging om tot een akkoord met de werkgevers te komen. Als deze poging geen vruchten afwerpt, ligt staken voor de hand.

Ook in 1992 en 2002 werd in de zuivelindustrie gestaakt. In 2002 liepen de emoties hoog op. Er werd in diverse zuivelfabrieken gestaakt, waardoor volgens de werkgevers bij een deel van de melkveehouders de melk niet meer opgehaald kon worden. Melkveehouders keerden zich tegen de stakende werknemers. Zo werd onder meer het CNV-kantoor in Drachten bekogeld met eieren, en voelden werknemers in Workum zich bedreigd door boze boeren. Vellenga wil er voor waken dat dit opnieuw gebeurd.  “Wij willen geen ruzie met boeren, en willen voorkomen dat de werkgevers boeren en werknemers opnieuw tegen elkaar uitspelen.”

Eén reactie

  • mts.tenhove1

    'werknemers krijgen het gevoel voortdurend het sluitstuk te zijn'
    Laat de zuivelwerknemers een poosje koeien melken, dán zien ze wel wie er sluitstuk is.

Of registreer je om te kunnen reageren.