Rundveehouderij

Nieuws 682 x bekeken 1 reactie

Schmallenberg in Oost-Nederland actiever dan elders

Lelystad - Het Schmallenbergvirus heeft meer melkvee besmet in het centraal-oostelijk deel van Nederland, dan in het noordelijk of zuidelijk deel van het land. Dat melden onderzoekers van het Centraal Veterinair Instituut, de Gezondheidsdienst voor Dieren en de Nederlandse Voedsel- en Waren Autoriteit in het wetenschappelijk tijdschrift Emerging Infectious Diseases.

Onderzoekers kunnen niet met zekerheid stellen waarom dieren in het oosten van het land meer besmet geraakt zijn. Dat zou kunnen liggen aan een grotere infectiedfruk, doordat er meer knutten zijn die de smetstof bij zich dragen, maar het kan ook te maken hebben met de dichtheid van dieren of de manier waarop dieren gehouden worden.

Het Centraal Veterinair Instituut heeft gekeken hoeveel dieren antistoffen hadden tegen het virus. Eerder werd al bekend dat  ruim 70 procent van het melkvee in Nederland afweerstoffen tegen het virus heeft. In het centraal-oostelijk deel van het land is dat percentage 83 procent, in het noorden 67% en in het zuiden 61%.

De onderzoekers durven nog geen voorspellingen te doen over bescherming die dieren ondervinden van een eerdere besmetting. Daarvoor is er nog onvoldoende bekend over de werking van de antistoffen tegen het Schmallenberg-virus. In Lelystad wordt onder meer daarnaar onderzoek gedaan bij schapen. In Duitsland wordt soortgelijk onderzoek uitgevoerd bij runderen. Volgende week houden Schmallenbergonderzoekers uit binnen- en buitenland overleg over al het onderzoek dat in Europa wordt gedaan en over de uitwisseling van gegevens.

Eén reactie

  • Mozes

    We hebben in oost Nederland meer bossen en houtwallen en daardoor ook meer muggen.

Of registreer je om te kunnen reageren.