Rundveehouderij

Nieuws 2175 x bekeken

Rabo: 5 procent hogere prijzen rundvlees

New York - De Europese rundvleesprijzen stijgen dit jaar met 5 procent en komen op de langere termijn boven de 4 euro per kilo geslacht gewicht te liggen.

Deze verwachting spreekt Rabobank International uit in haar jongste kwartaalrapport. De Europese rundvleesprijzen hebben in maart 2012 een recordhoogte van €3,92 per kilo geslacht gewicht bereikt. Het gaat om een stijging van 20 procent ten opzichte van een jaar eerder. Beperkte aanvoer lijkt de voornaamste reden voor de hoge prijzen. De Rabobank schat dat het aantal geslachte koeien binnen Europa in het eerste kwartaal van 2012 met 5 procent is gedaald.
De Europese rundvleesexport is in januari dit jaar flink onder druk komen te staan en gedaald met maar liefst 35,7 procent. Dit is vooral een gevolg van exportbeperkingen naar Rusland en Turkije. Ondanks de problemen op de exportmarkt blijven de prijzen volgens de Rabobank, vanwege de beperkte aanvoer, naar verwachting op niveau.
Gedurende het tweede kwartaal van 2012 staan de rundvleesprijzen op de wereldmarkt licht onder druk. Dit komt vooral door een seizoensmatige groter aanbod op het zuidelijk halfrond, vooral in Brazilië. In de tweede helft van 2012, wanneer deze aanvoer afneemt, verwacht de bank prijsherstel.
De rundvleesconsumptie binnen de EU blijft naar verwachting onder druk staan. In 2011 is de consumptie met 2,7 procent gedaald. Vanwege de bezuinigingen die in veel Europese landen worden doorgevoerd blijft de rundvleesconsumptie voorlopig onder druk staan.

Of registreer je om te kunnen reageren.