Rundveehouderij

Nieuws 967 x bekeken

Ook MDV-stal voor geitenhouderij

Utrecht - Melkgeitenhouders kunnen waarschijnlijk vanaf begin 2013 ook stallen bouwen volgens de criteria van de Maatlat Duurzame Melkveehouderij (MDV).

Dit meldt de Stichting Milieukeur. Het ontwikkelingstraject is dit voorjaar opgezet. SMK vraagt de geitenhouderij om komende zomer mee te denken en te overleggen over de criteria voor MDV-stallen.

Voor andere sectoren zijn sinds 2007 al 1.500 MDV-stallen gebouwd en zijn er nog eens 1.200 in aanbouw. De overheid koos ervoor om te starten met de grote sectoren, zoals de varkenshouderij, de pluimveehouderij en de melkveehouderij. Daarna zijn ook kleinere sectoren toegevoegd.
De planning is om in 2013 in MDV ook de staleisen voor melkgeiten en vleesvee op te nemen. Dit jaar worden hiervoor criteria ontwikkeld met keuzemaatregelen voor zes thema's: ammoniak, dierenwelzijn, diergezondheid, energie, fijnstof en bedrijf & omgeving. Op ieder thema moet een minimum aantal punten gehaald worden om voor een MDV-certificaat in aanmerking te komen. De overheid heeft het plan de nieuwe diercategorieën ook aan de MIA- en Vamilregeling te koppelen. Daadwerkelijke koppeling is mede afhankelijk van de goedkeuring van de Europese Commissie te Brussel voor de uitbreiding.
In een begeleidingscommissie bespreekt een kleine groep van deskundigen en stakeholders de eerste conceptmaatregelen. Deze bijeenkomsten vinden plaats net voor en na de zomervakantie. In het najaar van 2012 organiseert SMK centraal in het land een openbare hoorzitting waarvoor alle belanghebbenden en geïnteresseerden worden uitgenodigd. De exacte datum, tijdstip en locatie maakt SMK eind van de zomer met een persbericht en op de website bekend.

De definitieve certificatieschema's publiceert SMK in december. In diezelfde maand publiceert de overheid de Milieulijst waarin is opgenomen welke investeringen in 2013 gemeld kunnen worden voor de MIA- en Vamilregeling. Dan staat vast of de investeringen voor nieuwbouw of renovatie van stallen van de nieuwe diercategorieën voor de genoemde regelingen kunnen worden aangemeld op basis van een MDV-certificaat.

Of registreer je om te kunnen reageren.