Rundveehouderij

Nieuws 8378 x bekeken 4 reacties

Nieuwe gigant op zuivelmarkt

Amsterdam – De afzetmogelijkheden voor boerderijmelk binnen Nederland nemen toe met de komst van een nieuwe gigant op de Nederlandse zuivelmarkt. Dat lijkt voor melkveehouders het belangrijkste nieuws wat betreft de vestiging van een nieuwe zuivelfabriek door Fonterra en A-Ware in Nederland.

Fonterra en A-Ware hebben plannen voor een nieuwe kaas- en ingrediëntenfabriek in Nederland. Het plan is om de fabrieken, waarvan de bouwlocatie nog niet bekend is, in 2014 draaiende te hebben. De capaciteit van de kaasfabriek, die door A-Ware wordt gebouwd, komt tussen de 60.000 en 80.000 ton te liggen. Daarnaast komt een ingrediëntenfabriek die hoogwaardige bestanddelen uit wei maakt. Deze wordt gebouwd door Fonterra. Voor de kaasproductie is zo’n 700 miljoen liter boerderijmelk per jaar nodig. A-Ware wil in de tweede helft van 2012 met melkveehouders in gesprek. Een van de leveranciers is al bekend: NoorderlandMelk. De leveranciersorganisatie is goed voor zo’n 120 miljoen liter melk.

Volgens Theo Spierings, directievoorzitter Fonterra en voorheen topman bij Friesland Foods, passen de plannen uitstekend in de plannen van beide ondernemingen. Fonterra is al langer op zoek naar meer wei voor de productie van hoogwaardige ingrediënten.

Kees Romijn, voorzitter van de LTO-vakgroep melkveehouderij vindt het positief dat partijen in Nederland willen investeren in de melkverwerking. “Dat zegt iets over de positie van Nederland als zuivelland." Van groot belang is volgens hem voor welke marktstrategie wordt gekozen. “Het is daarom nu nog te vroeg om de gevolgen voor de Nederlandse veehouders goed in te schatten." Interessant is om te weten waar ze hun boerderijmelk vandaan willen halen. Goed nieuws is in ieder geval dat er meer afzetmogelijkheden komen voor boerderijmelk.”

Hans Geurts, voorzitter van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond, ziet het ook als een positief signaal dat een partij als Fonterra Nederland als bruggenhoofd en belangrijk zuivelland ziet. Nadeel volgens de NMV is dat er opnieuw een signaal uit gaat dat er flink meer melk geproduceerd kan worden. “De vraag is of we blij moeten zijn met een forse uitbreiding van de productie.”

Volgens de Nederlandse Zuivelorganisatie is de stap opnieuw een voorbeeld van hoe graag zuivelpartijen willen investeren in de Nederlandse zuivelketen. “Eerder zagen we al partijen als Arla, Hochwald, Bel Leerdammer en Ausnutria die in Nederland investeerden.”

FrieslandCampina laat weten kennis te hebben genomen van het nieuws en af te wachten wat er gaat gebeuren. Inhoudelijk wil de zuivelonderneming niet op de plannen reageren.

Laatste reacties

 • Boertje-M-sob Henak

  Ik hoor allemaal vreselijke berichten over Fonterra in china.Ik mag toch hopen dat wij geen Fonterra naar nederland halen.Is en bedrijf met een zeer slechte naam.
  zie bijvoorbeeld youtube;The milk advert they don't want you to see''
  en
  http://www.youtube.com/watch?v=fEOInDYeOzs,youtube:Fonterra;Anrew Ferrier-Toxic Milk Out of Control and already deliver Nationwide.3babies dead6244.
  Fonterra linked to milkpowder scandal,Fonterra commits facebook suicide,
  Fonterra implicated in rainforest destruction,Dave Nash Band Fonterra you dirty bastards,China milk scandal widens

  Fonterra lijkt precies op de narigheid van Monsanto.

 • agratax2

  De video waar je naar verwijst Boertje-M-sob Henak is niet meer te downloaden. Zou dit toeval zijn?

 • agratax2

  Waarom zijn nieuwe spelers op de markt alleen maar interessant als ze gigantisch groot zijn? Moeten de boeren zich laten inpakken door giganten die elkaar niet zullen bijten op zowel in - als verkoop markt? Laten we eens blij zijn met iedere verandering die een vernieuwing / verbetering kan inhouden.

 • joannes

  De zuivelmarkt is behoorlijk complex. Het heeft te maken met bijna elke facet van industrie. Voor je als locale speler wil floreren moet je wel zoveel ervaring inkopen dat er onvoldoende geld over is voor eigenlijke productie. Het enige wat ik me kan voorstellen is dat bv een paar boeren samen een speciaal product tegen zeer scherpe prijs in de markt zetten. Ze zouden ze in staat moeten zijn op overheadkosten in een lokale markt de grote jongens de bocht af te snijden.

Of registreer je om te kunnen reageren.