Rundveehouderij

Nieuws 1591 x bekeken 3 reactieslaatste update:21 mei 2012

NMV: landelijke norm stalgrootte

Den Haag – Melkveehoudersvakbond NMV is voor invoering van een landelijke grens aan de omvang van veehouderijbedrijven. Dat bleek tijdens een hoorzitting over schaalgrootte in de veehouderij in de Tweede Kamer.

NMV-voorzitter Hans Geurts noemt een bovengrens van 500 NGE (Nederlandse grootte eenheden) een norm waarbij gezins- en familiebedrijven nog kunnen ontwikkelen. ”Je ziet steeds meer bedrijven groeien, zeker met het oog op de afschaffing van het melkquotum.”

Geurts vindt dat de norm dan wel wettelijk moet worden vastgelegd en dat deze generiek moet worden geregeld om concurrentievervalsing tussen provincies en gemeenten te voorkomen.
Hans Alders, leider van de maatschappelijke dialoog megastallen en Daan van Doorn, van de commissie-Van Doorn, hielden een vurig pleidooi tegen het stellen van een generieke norm voor veebedrijven. Alders benadrukt dat de gewenste veranderingen in de veehouderij: meer dierenwelzijn en duurzamere productie, niet simpelweg gerealiseerd worden met een omvangsnorm. ”Het is niet zo dat met een grens van 300 NGE  alles gedekt is.”
Van Doorn zegt dat velen graag een norm willen, omdat er dan iets concreets is wat iedereen kan vastpakken. ”Maar je kan met die norm ook de plank misslaan. Belangrijker is dat in de veehouderij de verhouding tussen economie en ecologie in verhouding is. De sector moet duurzamer.”
Gemeenten en provincies, vertegenwoordigd in VNG en IPO, pleitten tijdens de hoorzitting ook tegen een generieke norm, maar voor maatwerk via ruimtelijk beleid. De Dierenbescherming is voor een landelijke norm.

Laatste reacties

  • Arie

    Dierenbescherming is voor een landelijke norm, Laat ze zelf dan eerst maar eens met 50 man uit 250m3 kantoor komen!

  • Eigenmeningmag

    500 NGE ... allemaal heel leuk maar hoe zit het dan met gemengde bedrijven ?? Met bloembollen zit je al heel snel aan die 500 NGE en echt niet toereikend voor 1 inkomen...

  • poldes

    Het zoveelste quotum:,,stalquotum'.

Of registreer je om te kunnen reageren.