Rundveehouderij

Nieuws 625 x bekeken

Melkproductie Rusland in de lift

Washington – De melkproductie in Rusland is in de eerste drie maanden van 2012 met 4,5 procent toegenomen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Dat meldt het Amerikaanse landbouwministerie.

De Amerikanen noemen verschillende oorzaken voor de gestegen productie. Naast aantrekkelijke melkprijzen wordt de productie ondersteund door een minder snelle krimp van de veestapel, importbeperkingen voor buitenlandse zuivel, staatsteun en hogere ruwvoervoorraden. Ook de melkgift per koe zit in de lift.

Er is de Russische overheid veel aan gelegen om de eigen melkproductie op te voeren. De overheid trekt grote bedragen uit voor de verbetering van de melkveesector.  In 2011 ging het om ruim 660 miljoen euro staatssteun ter verbetering van de rundveestapel. Ook dit jaar wordt er naar verwachting weer eenzelfde bedrag geïnvesteerd.

In 2011 lag de melkproductie in Rusland op 31,7 miljard kilo. Professionele melkveebedrijven waren goed voor 45,4 procent van de melkproductie in 2011. De gemiddelde melkgift lag op deze bedrijven op 4.589 kilo. De verwachting is dat de productie in 2012 uitkomt op 32,1 miljard kilo.

De melkprijzen die contractueel worden vastgelegd variëren in Rusland over het algemeen tussen de 29 en 39 cent per liter. Eind april gingen de prijzen richting de 39 cent.

Hoewel de melkproductie in Rusland is toegenomen, is de overheid niet tevreden. Eerder gestelde doelen zijn niet gehaald. Daarbij blijkt veel cijfermateriaal onbetrouwbaar. Een nieuw staatsprogramma, dat loopt van 2013 tot 2020, moet de groei versnellen en zorgen voor betrouwbaar cijfermateriaal.

Of registreer je om te kunnen reageren.